in

Policija istražuje zašto Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva

Bogic Bogicevic

Sarajevska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila da li je došlo do trgovine uticajem u gradskom veću, što je dovelo do toga da Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika, a među onima koji su pod istragom je i aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka.

Opštinski sud u Sarajevu odobrio je juče zahtev županijskog MUP-a za oduzimanje mobilnih telefona koje su koristili Skaka i gradonačelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, kao i još trojica gradskih poslanika izabranih na listama SDP-a, tj. stranka pod nazivom Narod i pravda (SiP).

Kopija sudske odluke koju je objavio Klik kaže da je policijskom zahtevu udovoljeno jer su mobilni telefoni mogli da posluže kao dokaz u krivičnom postupku protiv nepoznatih osoba.

Podneta krivična prijava

Istraga je otvorena na osnovu krivične prijave koju je podneo predsednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je to uradio neposredno nakon sednice gradskog veća na kojoj je prekinut Bogićevićev izbor. Istaknuti političar bio je predlog Socijaldemokratske partije BiH za gradonačelnika Sarajeva.

Ispostavilo se da se većina od 18 poslanika na koje su računali u koaliciji, koju su uz NiP i SDP činili Naša stranka (NS) i Nezavisna lista Bosne i Hercegovine (NBL) koju je vodio Hadžibajrić, raspala. Odmah potom Konaković je Hadžibajrića optužio za izdaju, a gradonačelnik Starog grada odbacio je optužbe, ali i rekao da napušta prethodnu koaliciju u gradskom veću.

U još jednom pokušaju, odbornici su jednoglasno izabrali gradonačelnika Bogićevića, ali je on odbio da prihvati imenovanje, rekavši da je razočaran spletkama kojima je bio svedok i da ne može da radi sa takvim odbornicima.

Politička korupcija?

Policija sada istražuje sumnje u političku korupciju, odnosno podmićivanje poslanika i trgovinu uticajem, što je dovelo do pokušaja podrivanja Bogićevićeve kandidature. Iz bloka koji ima većinu rekli su da je Skakin pokušaj da obezbedi još jedan mandat verovatno bio u drugom planu, u čemu je Hadžibajrić navodno odlučio da mu pomogne.

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutno je blokiran jer SDP BiH, koji ga je predložio na osnovu koalicionog sporazuma, sada ima problem da pronađe drugog kandidata koji bi trebalo da bude srpske nacionalnosti. Na lokalnim izborima u novembru prošle godine, koalicija od četiri opozicione stranke osvojila je većinu u Sarajevu, dok je Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje dolazi aktuelni gradonačelnik, izgubila većinu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ubica sa Kapitola

Novi napad na Kapitol: objavljen identitet napadača u Vašingtonu, kao i njegove nedavne Facebook poruke

google

Google daje 25 miliona dolara – cilj je borba protiv lažnih vesti