in

Novi napad na Kapitol: objavljen identitet napadača u Vašingtonu, kao i njegove nedavne Facebook poruke

Ubica sa Kapitola

Viliam F. Evans, policajac iz Kapitola, ubijen je, a još jedan je povređen nakon što ih je vozilo “pokosilo” na dobro čuvanom severnom ulazu u američki Kapitol, rekao je v.d. šefa policije Capitol, i izveštava The Njujork Tajms.

Osumnjičeni Noa Grin (25) iz Indijane u svojoj suludoj jurnjavi izašao je iz automobila sa nožem u ruci i počeo da napada policajce. U njega su onda pucali policajci i tu je ubijen.

Evans, koji je bio u policijskoj službi 18 godina, teško je povređen u nasilnom incidentu, a nedugo nakon napada podlegao je povredama u bolnici. Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, nazvala ga je „mučenikom američke demokratije“. Naredila je da se zastave u kompleksu spuste na pola koplja u čast ubijenog policajca.

Ubijeni policajac William Evans -AFP

Istražitelji još ne znaju šta je bio mladićev motiv za napad, ali su odbacili “vezu sa terorizmom”. Takođe, Grin ranije nije bio poznat policiji.

Ali američki novinari detaljno su proučavali Facebook profil napadača pre nego što je uklonjen sa ove društvene mreže. Sebe je nazvao sledbenikom Luja Farakhana, vođe „Nacije islama“, muslimanske organizacije Afroamerikanaca čiji je najpoznatiji član takođe bio Malcolm X.

– Bio sam na dobrom putu i ​​sve što sam planirao, postigao sam. Za to je bilo potrebno mnogo učenja i vežbanja. Međutim, Alah mi je namenio drugi put. Tokom svog života postavljao sam sebi ciljeve, postizao ih, podizao lestvicu više i onda sam sve to morao da žrtvujem – napisao je nedavno Grin na svom Facebook profilu.

Noah Green – ubica sa Kapitola – AFP

Neki republikanci nedavno su zatražili ublažavanje bezbednosnih mera na Kapitolu, a Mič Mekonel, manjinski lider Senata, žalio se prošlog meseca na „prekomerni kord naoružanih vojnika i ograda“, rekavši da ga militarizovana atmosfera podseća na poslednju posetu Kabulu u 2015. “

Napad se dogodio otprilike nedelju dana nakon što su zvaničnici uklonili ogradu prekrivenu bodljikavom žicom, koja je postavljena oko kompleksa kako bi se zaštitila od daljih napada nakon nereda 6. januara. Ulice oko Kapitola ponovo su otvorene za saobraćaj, a najavljeno je i smanjenje prisustva Nacionalne garde na Kapitolu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vezbanje kod kuce

Zgodna i bez teretane: Vežbe za koje je potrebna samo stolica

Bogic Bogicevic

Policija istražuje zašto Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva