in ,

Da li je zevanje zarazno? Naučnici odgovaraju šta se dešava mozgu kada vidimo da drugi zevaju

Zarazno zevanje nije svojstveno samo ljudima, a neke životinje, uključujući pse i šimpanze, takođe su podložne fenomenu eho, piše Living.

Naučnici su uspeli da dokažu ehofenomen, odnosno automatsko imitiranje druge osobe na primeru zevanja. Da bi proučili šta se dešava u mozgu kada neko zeva, istraživači sa Univerziteta u Notingemu proučavali su 36 odraslih koji su gledali video snimke drugih ljudi koji zevaju i morali su se ili uzdržati od zevanja ili slobodno zevati. Koristeći transkranijalnu magnetnu stimulaciju (TMS), merili su moždanu aktivnost učesnika tokom eksperimenata. Otkrili su da se nagon za zevanjem povećava kada pokušavamo da se suzdržimo.

U časopisu Current Biology objavili su zaključak da je tendencija „hvatanja” zevanja povezana sa nivoima moždane aktivnosti u motornom korteksu – što je veća aktivnost, veća je verovatnoća da će neko zevati. Infektivno zevanje nije svojstveno samo ljudima, a neke životinje, uključujući pse i šimpanze, takođe su podložne ehofenomenom. Druge vrste ehofenomena uključuju imitaciju nečijih reči (eholalija) ili imitacija nečijih postupaka (ehopraksija).

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aleksej Navaljni

Rusija kaznila Tviter sa 118.000 dolara za objave o Navaljnom: kriv što nije uklonilo pozive za maloletnike da učestvuju u demonstracijama

nemacka - severna makedonija 1-2

Prvi poraz Nemačke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u poslednjih 20 godina, Makedonci uživaju u najvećem uspehu nacionalnog tima