in ,

Da li znate kako je nastala skraćenica O.K.? Najčešće korišćena reč na svetu prvi put je upotrebljena pre čak 182 godine

ok

OK je najčešće izgovarana ili pisana reč na planeti. Izvorno potiče sa engleskog jezika, ali se koristi kao pozajmljenica na gotovo svim jezicima sveta. Znači odobrenje, saglasnost, priznanje, ali se tumači i kao znak ravnodušnosti. Brojne su teorije o poreklu reči, a prvi put je korišćena 23. marta još pre 182 godine.

Ok bismo mogli prevesti kao „mogu“, „u redu“, „dobro“, ali i „osrednje“ u slučaju da se koristi kao poređenje s boljim: „Dan smo proveli uživajući, a veče je bilo OK.“ Ovo je dodatno zakomplikovalo pitanje odakle je taj termin izvorno došao.

U prvoj polovini 19. veka u SAD je stvoren veliki broj skraćenica, često izvedenih iz pravopisno netačnih reči prvobitno napisanih. Izobličenja i pogrešno napisane reči smatrale su se duhovitim kada su se koristile u novinama, pa je prethodnik skraćenice OK bio OV ‘oll vright’ (tačno bi trebalo da bude napisano all wright), da bi se kasnije dalje modifikovalo u ‘oll korrect’.

Izraz se koristio decenijama u narodu pre nego što se pojavio u štampi 23. marta 1839, tj. u američkim novinama Boston Morning Post.

Skraćenica je stekla popularnost dve godine kasnije na predsedničkim izborima. Inicijalima O.K. počei su da zovu predsedničkog kandidata Martina Van Burena. OK je bila skraćenica za Old Kinderhook, jer je Van Buren bio iz malog grada Kinderhook u državi Njujork. Ova reč se proširila tada na Sjedinjene Države, a uskoro i na ostatak sveta.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PAŽNJA: Virus se širi sms, WhatsApp i Viber porukama: Preuzimanje može napraviti neželjene troškove

horoskop

Dnevni horoskop za 27. mart 2021. godine