in ,

KAKO PREPOZNATI INTERNET BOTOVE – Dokumentarni film Bojana Tomića „Dan u životu jednog bota“

Dokumentarni film ‘Dan u životu jednog bota’ autora Bojana Tomića i u produkciji ‘Prvog kadra’ premijerno je prikazan na nacionalnoj televiziji BIH, a sada je dostupan svima na Jutub kanalu.

Postoji armija ljudi koji svakodnevno za nečije interese ostavlja komentare na portalima i društvenim mrežama. Upravo o tome govori dokumentarni film autora Bojana Tomića „Dan u životu jednog bota“, koji je nedavno premijerno prikazan, a dostupan je svima na Youtube platformi.

„Botovi su sredstvo u rukama određenih interesa, pomoću kojih se dele diskreditirajući i kompromitirajući sadržaji obično putem društvenih mreža. Njihove glavne karakteristike su anonimnost i rad po direktivama određenih interesnih grupa“, kaže autor filma Bojan Tomić.

Film pruža uvid u strukturu ličnosti jednog prosečnog bota, nekoga ko može biti svačiji komšija, rođak ili prijatelj, a ko vodi na neki način dvostruki život. Reakcije javnih ličnosti na napade botova i njihovi saveti kako se nositi sa tim napadima deo su filma, koji nastoji da pomogne građanima da lakše prepoznaju i neutrališu delovanje botova.

„Društvene mreže su odavno postale mesto gde se iskazuje nezadovoljstvo i upravo tu botovi crpe najveću snagu, koristeći suptilne i razrađene metode. Ono što im svakako pomaže jeste često površan pristup građana temama o kojima se govori, bez prethodnog proveravanja svih relevantnih činjenica. Iako se ne može o svemu znati sve, umeren pristup temi i uvažavanje sagovornika uvek je dobitna kombinacija“, kazao je autor filma Bojan Tomić.

„Dan u životu jednog bota“ nastao je u sklopu projekta „Mediji za građane – građani za medije“, koji je finansirala Evropska unija.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

astrazeneca

U Italiji pronađeno 29 miliona doza vakcine AstraZeneca

gurria

Šef OECD-a: Svet je pao na pandemijskom ispitu