in

Da li Vučić želi da uhapsi svog ministra?

Izvor: Frankfurter Allgemeine Zeitung

U tekstu koji je objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung, dopisnik iz Beča Majkl Martens sumira glasine po kojima predsedik Vučić želi da uhapsi ministra Stefanovića.

Borba za vlast besni u vladajućoj stranci u Srbiji. Predsednik i bivši ministar unutrašnjih poslova bore se iza kulisa. Obe strane žele inkriminišući materijal.

U Srbiji se vodi borba za prevlast unutar vladajuće stranke koja dominira zemljom, u kojoj je ulog sve ili ništa. Poslednjih nekoliko godina državu karakteriše konstantno širenje nadmoći predsednika Aleksandra Vučića. Dominacija na parlamentarnim izborima prošlog juna je dostigla vrhunac, kada je Vučićeva „Srpska napredna stranka“ osvojila 188 od 250 poslaničkih mesta. Sa svojim dugogodišnjim partnerom, Socijalističkom partijom Srbije, „naprednjaci“ su dobili čak 220 mesta. Preostala mesta osvojili su poslanici etničkih manjina i nebitne frakcije opozicije. Opozicija je uglavnom bojkotovala izbore.

Sada sa tolikom većinom u parlamentu, bez ozbiljnih protivnika, čini se da pobednici ulaze u sve oštriji sukob između sebe. Srž je borba za moć između predsednika, koji takođe određuje dnevnu politiku, i jednog od njegovih dugogodišnjih saputnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Кao ministar unutrašnjih poslova, Stefanović je dugo bio verni Vučićev sledbenik. Stefanović je tokom poslednjih godina preživeo brojne afere zbog svoje delimično plagirane doktorske teze, sumnjivih poslova sa oružjem njegovog oca (koji je u međuvremenu umro od korone) na štetu države i uloge policije u ilegalnom noćnom rušenju zgrada u centru Beograda.

Borba iza kulisa

Ali to je sve prošlost. Dok spolja i dalje vlada prividni mir i Vučić izričito hvali svog doskorašnjeg saputnika, predsednik i ministar se bore iza kulisa. Televizijske stanice i novine, koje su uvek u ljubavi sa predsednikom, Stefanovića nedeljama prikazuju kao izdajnika ili kriminalca koji je promovisao mafiju i planirao svrgavanje ili čak ubistvo šefa države. Od onih oko predsednika, kaže se da je iza Vučićevih leđa Stefanović počeo da kontaktira sa stranim ambasadama u Beogradu i da deli izmišljeni inkriminišući materijal protiv njega i njegove porodice.

Stefanović je navodno tvrdio da Vučićev stariji sin zajedno sa kriminalcima iz redova fudbalskih huligana završava u pozadini zajedničke poslove. Zapravo, stvarno postoje i snimci njegovih poseta stadionima na kojima se vidi predsednikov sin sa momcima iz ovog miljea. Ali istorija nastanka ovih slika je potpuno drugačija, kako tvrde ljudi verni šefu države. Kriminalci su ustvari slikali selfieje sa predsednikovim sinom po uputstvu Stefanovića, koji je već dugo planirao da takvim slikama izvrši pritisak na oca. To, međutim, ne zvuči previše uverljivo, jer su neke slike već dugo u javnosti, ali ih predsednik nije osudjivao kada su se pojavile.

Dobro upućene Vučićeve pristalice, međutim, insistiraju na tome da Stefanović zarobljava predsednika najmanje dve godine. Кada je policija nedaleko od Beograda otkrila ilegalnu plantažu marihuane, Stefanović je uhapšenog vlasnika uverio u nekažnjavanje ako bi izjavio da je u kontaktu sa Vučićem i njegovim bratom Andrejem. Tačno je da je Vučić jednom sreo vlasnika plantaže droge, ali to je bio prolazni susret na putovanju u inostranstvo u Moskvi, koji nije inicirao predsednik.

1572 prisluškivana telefonska poziva predsednika

Tajna služba je Vučića upozorila na Stefanovića još pre dve godine i takođe pružila dokaze, ali je sve kasnije odbačeno. To se ponovo promenilo tek u januaru 2020. godine. Od tada, predsednik zna da je najmanje 1572 njegovih telefonskih poziva ilegalno prisluškivano, ukupno više od šezdeset sati. Kopije snimaka sada su preko tajne službe takođe dospele i u predsednički kabinet. Analiza razgovora otkrila je ono što se ionako znalo od početka: predsednik nije bio kriv ni za šta.

Ali zašto Stefanović već odavno nije smenjen sa trenutne funkcije ministra odbrane ako je zaista vršio zaveru protiv šefa države? Odgovor je da Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno prikuplja dokaze za tužilaštvo koji mogu da opravdaju optužnicu. To oduzima dosta vremena, jer se Stefanović obično retko pojavljivao sam, već je unapred, između ostalog, svuda slao svoju saradnicu i bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović.

Dijana Hrkalović

Da li postoji otvorena borba za vlast?

Dijanu su vladini mediji nedeljama napadali. Кaže se da je ona bila veza između organizovanog kriminala i ministarstva. Priprema se paket dokumenata koji će javnosti i javnom tužiocu pružiti sveobuhvatnu sliku Stefanovićevog delovanja i dokaze njegovih kontakata sa podzemljem, kažu oni. To uključuje slike, snimke telefonskih poziva, video snimke i priznanja uhapšenih kriminalaca o uputstvima koja su u to vreme dobili od ministra unutrašnjih poslova. Za nekoliko nedelja materijal će biti predat javnom tužiocu.

Očekivano, iz okruženja bivšeg ministra unutrašnjih poslova mogu se čuti drugačije priče. Tamo se kaže da Vučića nisu prisluškivali, već telefonske pozive kriminalaca – a onda su se začudili kako je Vučić sve vreme bio njihov sagovornik. To je glupost, kažu u okruženju predsednika. Da je tako osetljiv materijal zaista postojao, Stefanović bi ga već odavno lansirao, pogotovo što je u kontaktu sa novinarima koji su notorno kritični prema vladi, tvrdi se.

Tvrdnju da je Stefanović zapravo verovao da može da svrgne predsednika, koji je vukao sve konce, i sam preuzme vlast, kao što to žele da prikažu pojedini krugovi u Beogradu, nije toliko neverovatna s obzirom na to kako sebe vidi ministar . Ipak, za sada je sigurno samo da obe strane u ovom sukobu tvrde da imaju inkriminišući materijal o protivniku. Još uvek nije moguće proceniti šta je blef, a šta istina. Takođe nije jasno ni da li je sukob na kraju samo lažiran da bi se odvratilo od drugih stvari.

Da je zaista bilo otvorene borbe za vlast, malo bi bilo sumnje da će pobednik biti Vučić. Šef je vladajuće stranke, kontroliše većinu medija i državnih institucija. Кako stvari stoje, Stefanović ne bi imao šanse protiv predsednika. Osim ako ministar zaista nije imao snimke ili vizuelni materijal o Vučićevoj umešanosti u mračne mahinacije koje bi takođe mogle da privuku pažnju i van Srbije. Do sada ipak ništa nije viđeno.

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proleće počinje danas u 10 sati i 37 minuta

Mediji na kratkom lancu