in

Pismo opozicije EP: Započeti konsultacije o međustranačkom dijalogu što pre

opozicija

BEOGRAD – Nizom poteza vladajuća stranka želi da smanji podršku opozicione javnosti da grupa proevropskih opozicionih stranaka učestvuje u dijalogu, ali i da smanji eventualne pozitivne efekte tog dijaloga, navodi se u pismu proevropskih opozicionih stranaka poslanicima Evropskog parlamenta, u koje je European Western Balkans imao uvid.

U pismu upućenom predstavnicima Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu – Vladimiru Bilčiku, Tanji Fajon, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Odbora za spoljne poslove EP Dejvidu Mekalisteru, opozicija navodi da vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom podriva šanse za uspeh međustranačkog dijaloga i pozivaju Evropski parlament da se što pre sa konsultacijama počne.

U pismu koje potpisuju Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, izražava se „ozbiljna zabrinutost zbog iskrenosti i posvećenosti“, kada su u pitanju poboljšanja koje može doneti taj proces.

Ove opozicione partije naglašavaju da su i pre početak dijaloga, vladajuće stranke i mediji koje oni kontrolišu organizovali koordinisane napade na Evropski parlament, nezavisne medije, stručnjake nevladinih organizacija, koje su uključene u poboljšanje izbornih uslova, kao i političke protivnike.

Vladimir Bilcik

U pismo u koje smo imali uvid, grupa proevropskih partija optužila je predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića da je, nakon neuspešnog pokušaja da utiče na strukturu delegacije Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu, nastavio da umanjuje značaj Evropskog paralamenta u celini, najavljujući usvajanje paralelne rezolucije u Skupštini Srbije, ali i stvaranje parlalelnog dijaloga.

„Dačić je najavio da će Vlada stvoriti sopstveni paralelni dijalog uglavnom sa njihovim marionetskim i satelitskim strankama, pod izgovorom da ne prihvataju sve opozicione stranke ulogu Evropskog parlamenta u popravljanju naše nestajuće demokratije“, stoji u pismu.

Ove partije dodaju da je učešće u tom dijalogu javno potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali bez posrednika Evropskog parlamenta i, kako su naveli, „sa jasnom političkom namerom da podrije šanse za uspeh procesa, čiji ćemo deo biti i mi, zajedno sa Evropskim parlamentom“.

U pismu se podseća i da je Narodna skupština ponovo korišćena za „stravične i brutalne napade“ na nezavisne medije i organizacije civilnog društva, a posebno se apostrofiraju napadi na novinare portala KRIK i istraživače organizacije CRTA.

„Paralelno sa tim napadima, povećao se i nivo brutalnosti prema opozicionim političarima sa jasnom namerom da se pokrije činjenica da su članovi SNS na visokom nivou bili umešani u organizovani kriminal, što je opozicija godinama naglašavala“, navodi se u pismu šest proevropskih opozicionih stranaka i pokreta.

Oni ocenjuju da su svi nacionalni mediji, Narodna skupština, Vlada i javni resursi stavljeni u službu stvaranja lažnih činjenica o vezama opozicije prema organizovanom kriminalu i pranju novca.

„Nakon jasnih dokaza da su dokumenti korišćeni u ovoj kampanji falsifikat, zvanični nalog SNS-a na društvenim mrežama opoziciju je nazvao „lošim, kukavicama, sluzom, lažovima i lopovima“,  zaključuje se u pismu.

Napisao EWB

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

njezvanova

RAK ŽENA

Pevačice grupe ABBA danas