in

Izrael spreman da pomogne Kosovu oko vakcinacije

Izrael je izrazio spremnost da pomogne Kosovu u obezbeđivanju vakcina protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova uz najavu da će se u sredu popodne održati i sastanak između ministra zdrvaja Kosova na dužnosti Armenda Zemaja i izraelskog ministra zdravlja Yuli Edelsteina.

„Ovaj sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o pomoći Izraela u pružanju vakcina protiv Covid-19 narodu Kosova“, navodi se u saopštenju.

Kosovo je 14.marta otvorilo ambasadu u Jerusalimu na osnovu Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je potpisan 4. septembra 2020. godine u Beloj kući.

Inače, Kosovo je i dalje jedina zemlja u Evropi koja još uvek nije započela proces imunizacije.

Očekuje se da će iz programa Svetske zdravstvene organizacije, COVAX, Kosovo dobiti 100.800 doza vakcina, kompanije AstraZeneca.

Ranije je bilo najavljeno da će prve doze stići u februaru, pa u martu a sada je iz Svetske zdravstvene organizacije rečeno da će se to ipak desiti tokom maja.

Ministarstvo zdravlja Kosova je početkom godine saopštilo i da je obezbeđeno oko pola miliona vakcina kompanije Pfizer, međutim, zvaničnici iz te kompanije su za Radio Slobodna Evropa rekli da se još uvek vode pregovori.

Napisao RFE

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Srbija: Demanti da će biti oduzimana deca onima koji odbiju vakcinaciju

horoskop

Dnevni horoskop za 18. mart 2021. godine