in

Kosovo kaže da će formalno uspostaviti diplomatske veze sa Izraelom 1. februara

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi održaće virtuelnu ceremoniju potpisivanja sa kosovskim kolegom, nakon sporazuma koji je potpisan u septembru uz posredovanje Bele kuće

Gabi Ašenazi – foto: Jerusalim post

PRIŠTINA, – Kosovska ministarka spoljnih poslova u petak je rekla da će se sledeće nedelje održati formalna ceremonija uspostavljanja diplomatskih veza sa Izraelom, što je „istorijski trenutak“ za Kosovo.

Meliza Haradinaj-Stubla rekla je da će ona i njen izraelski “kolega” Gabi Aškenazi održati virtuelnu ceremoniju 1. februara.

„Priznanje Izraela je jedno od najvećih dostignuća za Kosovo koje dolazi u ključnom trenutku za nas, zahvaljujući Sjedinjenim Američkim Državama, našem zajedničkom i večitom savezniku“, rekla je ona.

Odluka o uzajamnom priznavanju između muslimanske većine na Kosovu i Izraela doneta je prošlog septembra na samitu lidera u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Na sastanku se Beograd takođe obavezao da svoju ambasadu u Izraelu preseli u Jerusalim, što do sada nije uradio.

Trampova administracija priznala je Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017. godine i tamo preselila američku ambasadu u maju 2018. godine.

Vašington je ohrabrio i druge zemlje da učine isto, ali su ga Palestinci i mnogi u Evropi kritikovali jer izraelsko-palestinski sukob i dalje ostaje nerešen.

Ironično, Izrael je do sada odbijao da prizna Kosovo jer nije želeo da podrži jednostranu deklaraciju o državnosti, za koju se Jerusalim bojao da bi mogao stvoriti opasan presedan praćen od Palestinaca.

Da li je ovo što je najavila g-dja Haradinaj istina i da li će se Izrael, inače prijateljska država Srbiji i našem narodu stvarno odlučiti na ovaj korak, videćemo uskoro…

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dijalog vlasti i opozicije u martu, posrednici iz EU najverovatnije isti

aljbin kurti

Kurti: Hoćemo Referendum za ujedinjenje sa Albanijom