in

Kurti: Hoćemo Referendum za ujedinjenje sa Albanijom

aljbin kurti

Osnivač pokreta Samoopredeljenje i nekadašnji kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da bi Kosovo trebalo da dobije pravo na ujedinjenje sa Albanijom, ali mirnim putem, odnosno referendumom.

Kurti je, u razgovoru sa urednicima Oksford magazina, rekao da je pokret čiji je osnivač smatra da bi ujedinjenje sa Albanijom ne sme da izazove novi balkanski sukob.

Your Website Title
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

“Želimo da dobijemo pravo na referendum i ne mislimo da je nasilje put do ujedinjenja”, rekao je Kurti, navodeći da podržava ujedinjenje ukoliko bi se proces izveo na demokratski način.Izbori na Kosovu održavaju se 14. februara.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja, Kurtijeva stranka ima podršku nešto više od 44 odsto ispitanika, odnosno dvostruko više od druge najjače stranke – Demokratske partije Kosova.

“Rezultat mora biti poštovan, ali ni u kom slučaju ne sme početi Treći balkanski rat”, rekao je osnivač pokreta Samoopredeljenje.

U kosovskom ustavu se ne pominje mogućnost referenduma.

Vrhovni sud Kosova potvrdio je raniju odluku sudova prema kojoj Kurti, zbog ranijih presuda, ne može da se kandiduje za poslanika u kosovskom parlamentu.

Poslednje istraživanje o ujedinjenju Albanaca načinila je agencija Galup 2010. godine, kada se je ideju podržalo 81 odsto ispitanika na Kosovu, 62 odsto u Albaniji i 51 odsto u Makedoniji.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kosovo kaže da će formalno uspostaviti diplomatske veze sa Izraelom 1. februara

Španija možda neće otvoriti vrata za turiste do kraja leta