in

Kurti: Neće biti jednonacionalne zajednice opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da neće biti formiranja “jednonacionalne” zajednice opština na Kosovu.

aljbin kurti

Prethodno su specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavili u Prištini da je na stranama u dijalogu da pronađu rešenje za pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Na Kosovu ne možemo imati jednonacionalne zajednice, pa je neophodno da se integrišu svi građani bez obzira na etničku pripadnost, a ne da se prave zgrade koje ih dele i razdvajaju”, naveo je Kurti tokom posete Prizrenu.

Najavio je da će dijalog biti nastavljen sredinom meseca.

“Nema pritisaka EU ili SAD u pogledu nastavka dijaloga. U toku su diskusije, dijalog će biti principijelan i fer, a Kosovo neće biti objekat, već strana u razgovorima. Predstavićemo Kosovo našim znanjem, programom i sa savešću i odgovornošću koju smo uvek pokazivali”, kazao je Kurti.

Srpska lista: Kurti pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa

Srpska lista ocenila je da je Kurti izjavom kako na Kosovu neće biti “jednonacionalnih” zajednica opština “javno pokazao da ne želi dijalog i normalizaciju odnosa”.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ocenio je da je Kurtijeva izjava “šamar” EU kao pokrovitelju dijaloga Beograda i Prištine kao i da bez sprovođenje dogovora o ZSO “neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata”.

“Nesprovođenje sporazuma iz Brisela je samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem”, naveo je Rakić a prenela Srpska lista.

Dodao je da politički predstavnici Srba sa Kosova neće odustati od zahteva za formiranjem ZSO.

Petković: EU da se jasno opredeli prema Kurtijevim opstrukcijama dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Petar Petković, ocenio je da je “danas postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Кurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi svaku mogućnost pregovora i dogovora”.

“Zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza ledja predstavnicima Evropske unije i SAD-a Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Кurti. Tome služi i njegova današnja najava da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može biti formirana”, istakao je Petković u pisanoj izjavi, navodeći da se time sprečava svaka mogućnost dogovora.

On je naveo da očekuje da se “Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine”.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Grcka

Atina ostaje pri svom stavu: Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova

metju palmer

Metju Palmer: Formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa dogovorom Srbije i Kosova