in ,

Karikatura kraljice i Megan Markl izaziva kontroverzu: „Nije smešno“

Francuski satirični list Charlie Hebdo objavio je pre nekoliko dana provokativnu naslovnu stranu na račun britanske kraljice Elizabete i glumice Megan Markl, supruge princa Harija.

Na naslovnoj stranici je prikazana kraljica besnog izraza koja drži koleno na Meganinom vratu sa natpisom: „Zašto je Megan dala otkaz u Bakingemu?“, Na šta Meghan odgovara: „Jer više nisam mogla da dišem“. Karikatura podseća na smrt Afroamerikanca Džordža Flojda koji je umro nakon što mu je policajac kleknuo na vrat i pritiskao ga više od osam minuta uprkos očajničkim molbama za pomoć uzvikujući „Ne mogu da dišem“.

Charlie Hebdo objavio je karikaturu samo nekoliko dana nakon što su princ Hari i Megan u intervjuu za Opru Vinfri rekli da su iskusili otvoreni rasizam članova porodice i osoblja sa kraljevskog dvora.

Princ Vilijam: Mi nismo rasisti

Karikatura je izazvala kontroverzu. Halima Begum, izvršna direktorka Runimede Trust-a za rasnu ravnopravnost, nazvala je karikaturu pogrešnim na svim nivoima.

“Kraljica poput ubice Džordža Flojda koja je gušila vrat jadne Megan? Megan kaže da ne može da diše? To ne pomera granice, nije nikom smešno ili izaziva rasizam. To je uvreda”, rekla je Begum.

Princ Vilijam negirao je da je kraljevska porodica rasistička.

„Mi nismo rasistička porodica“, naglasio je Vilijam.

U izjavi u ime kraljice, Bakingemska palata je rekla da je zabrinuta zbog navoda o rasizmu koje je izneo Saseks i da su oni shvaćeni vrlo ozbiljno. Palata je odbila da komentariše kontroverznu karikaturu iz francuskog lista.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mjanmar

Vojska u Mjanmaru uvela vanredno stanje, još 18 žrtava

srbi u crnoj gori

Nikšićani poslali DPS u političku istoriju: “Za budućnost Nikšića” i “Mir je naša nacija” imaju većinu, Dakin fijasko, SDP ispod cenzusa!