in

“Sa Goranom sam se posvađao zbog stiha ‘Ravna ti je Jugoslavija’. Šta meni treba da to pevam, u tom trenu

Izvor Nedeljnik

Prvi pevač jedne od najpopularnijih grupa bivše Jugoslavije “Bijelo dugme” i tvorac tog benda nisu se rastali u najboljim odnosima.

U godinama posle raspada Jugoslavije, nisu između Željka Bebeka i Gorana Bregovića sevale varnice, kao na primer između Neleta Karajlića i Seje Seksona iz “Zabranjenogm pušenja”, ali nisu, što bi rekli, ni cvetale ruže.

Cvetale su lipe.

Željko Bebek je u velikom intervjuu za “Večernji list” od nedelje o svom životu i karijeri, između ostalog, govorio i o odnosu sa Bregovićem i kako je pesma “Lipe cvatu” bila razlog da ode iz benda. A iza svega je stajala, tako bar kaže Bebek, politika.

“Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Groan već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji radi za njega”, rekao je Bebek.

On je ispričao da je kao “čovek koji voli glazbu i svoj bend” strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi darmar Bijelom dugmetu, misleći na onaj slučaj kada su bili “privedeni” Titu da pred njim nastupaju.

Dugo se pričalo da je razdor u bendu nastao zbog pesme na albanskom jeziku.

“Počelo mi je smetati što je Goran počeo da forsira to da rokenrol mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanbskog, ali nisam znao zašto to Bijelom dugmetu treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom.

To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam ‘Selmu’, ‘Sanjao sam noćas da te nemam’ ili ‘Ne spavaj, mala moja’, pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško da pevan albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme.
Odgovor je došao već nakon dva meseca.

Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: Idemo u novi projekat, okej, ali ovakve poteze više neću tolerisati.

Bude li toga, izaći ću iz benda. I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao svariti, poput ‘Lipe cvatu’ sa stihom ‘Ravna ti je Jugoslavija’, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja.

Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sistema kojem nikada nisam pripadao. Taj status sam želeo menjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je zavšrila kako je završila”, ispričao je Bebek.

Bebek je, između ostalog, rekao i da je Goran Bregović bez Dugmeta napravio velikih i lepih stvari.

“Ne znam koliko on u tome uživa i koliko je srećan i ne znam da li je dosegnuo sreću rok gitarista. Verovatno je uživao u svom autorskom radu, ali je zaista napravio čudnu transformaciju od rok zvezde koja je je delovala da živi za svoje snove do bogatog čoveka koji povlači odlične poslovne poteze i nastupa širom sveta, što pozdravljam”

Bebek je rekao i da je Bregovićev kompletan opus za svaku pohvalu, ali je rekao i da danas nisu u nekom kontaktu. Rekao je i da je okupljanje Bijelog dugmeta 2005. godine, tako mu se činilo, postavilo platformu za buduće druženje u slobodno vreme, bez želje da bilo šta obnavljaju i da još jednom muzički idu zajedno.

“Žao mi je što se to nije dogodilo pa i danas gledam na to kao na nešto što je propušteno jako davno, ali je sada za sve to kasno”, rekao je Bebek.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sva paznja na haljinu Salme Hajek

PRIRODNA TERAPIJA Ovih 6 začina čiste creva mnogo bolje od veštačkih probiotika