in

Koliko traje imunitet posle infekcije kovid 19

Izvor: Nova

Kod onih koji se oporave od kovida 19 imunitet na virus može da traje najmanje osam meseci, a možda i duže, pokazuju istraživanja.

I dalje nije sprovedeno dovoljno studija, pa ne znamo tačno do kad su zaštićeni oni koji su preležali kovid. Ipak, nedavna studija objavljena u časopisu Science kaže da imunitet može da traje čak osam meseci. Ranije su studije pokazivale da imunitet traje najmanje tri meseca, pišu na sajtu Healthline.

Otprilike toliko se telo seća da je bilo inficirano koronom. U slučaju da se opet susretnemo sa virusom, memorijske B ćelije se brzo pripreme i proizvedu imunski odgovor.

Pritom, naučnici napominju da ovaj prirodni imunitet može da traje i godinama nakon preležane bolesti. Uz to, pokazalo se da imunitet traje duže i ako je pacijent imao blaži oblik bolesti.

Imunitet posle vakcine – nepoznat

Nakon vakcine protiv korone u organizmu osim antitela, ostaju i B i T ćelije koje nauče kako da se ubuduće nose s virusom, slično kao i kod prirodnog imuniteta.

Važno je znati da telu treba nekoliko nedelja da stvori ove ćelije i antitela posle vakcine (obično dve nedelje posle druge doze) i da je u tom vakuum periodu moguće zaraziti se.

Ipak, naučnici još uvek ne znaju koliko traje imunitet posle vakcine protiv korone i da li će nam biti potrebne naknadne injekcije, posebno za zaštitu od novih sojeva korone.

Na sve to, naučnici kažu da pozitivan test na antitela posle vakcine ili preležanog kovida ne govori koliko smo zaštićeni, već samo da smo razvili imunski odgovor.

Zato stručnjaci napominju da i uz antitela ne smemo da se odreknemo mera zaštite – maska, distanca, pranje ruku.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dr Grujičić o onkološkim pacijentima

Velja Nevolja

Kraci Belivukove bande vode ka Vladi, Gradu Beogradu i SNS