in

NASA rover poslao prve snimke panorame i zvukova sa Marsa

NASA-in rover Perseverance, koji je 18. februara uspešno sleteo na Mars, poslao je ovih dana prve snimke panorame područja u koje je sleteo i prve zvučne zapise s crvene planete.

Panorama kratera Jezero i dolina Neretve, Une, Plive i Save

Ova panorama, koju su 20. februara 2021. snimile navigacione kamere sistema Navcams na roveru, sastavljena je od šest pojedinačnih slika nakon što su stigle na Zemlju.

Ključni cilj misije Perseverancea na Marsu su astrobiološka istraživanja koja uključuju potragu za znakovima drevnog mikrobnog života. Rover će analizirati geologiju planete i prošlu klimu, a samim tim i utabati put ljudskom istraživanju crvene planete i biti prva misija koja će prikupiti i sačuvati uzorke marsovskih stena i regolita.

Perseverance je sleteo u neistraženo područje – krater Jezero, nazvan po selu u BiH. Neke doline koje vode do tog kratera nazvane su po rekama Savi, Neretvi, Plivi i Uni.

Jezero Krater je jedno od najboljih mesta za traganje za drevnim životom, jer je pre nekih 3,9 milijardi godina verovatno bilo napunjeno vodom. Prethodne analize su pokazale da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u prisustvu vode, što znači da je tu nekada mogao postojati život. Fosili se obično nalaze u sličnim sedimentima na Zemlji.

Naredne misije, koje NASA trenutno razmatra u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), trebalo bi da pošalju svemirske letelice na Mars kako bi uzorke prikupljene od Perseveransa vratili na Zemlju radi detaljne analize.

Misija Perseverance Mars 2020 deo je NASA-inog pristupa istraživanju Marsa putem lunarne baze. Uključuje misije Artemide na Mesec koje bi trebalo da pomognu u pripremi za ljudsko istraživanje crvene planete.

Zvukovi rovera i zvuk vetra

Perseverans je, između ostalog, opremljena mikrofonom koji je prvi snimao zvukove na Marsu. Tihi mirni zvuk koji se čuje u pozadini na video snimku ispod zvuk je samog rovera, a zaglušujući zvuk koji se začuo deset sekundi kasnije zvuk je udara vetra. NASA-ini stručnjaci procenjuju da je duvao brzinom od oko 5 metara u sekundi, odnosno 18 kilometara na sat.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dnevni horoskop za 25. februar 2021. godine

ACA BOSANAC U POLICIJI OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE: Do Belivuka došao preko Slaviše Kokeze (VIDEO)