in

Šta smete da konzumirate tokom autofagije

Izvor Nova

Autofagija je postala masovno popularna, a tvrdi se da donosi razne koristi – od promene vašeg odnosa sa hranom do gubitka kilograma. Ali, fasting se mora sprovoditi pravilno, zato je važno da znamo koja hrana i piće prekidaju post i tako poništavaju sve benefite autofagije.

Fasting ne znači da morate da provedete ceo dan bez unošenja ičega u organizam. Verovatno pretpostavljate da je voda dozvoljena tokom posta – ipak morate ostati hidrirani – ali se možda pitate smete li da pijete kafu ili čaj. Takođe, postavlja se pitanje da li se mleko sme stavljati u kafu, kao i šećer.

Da li postoji neka vrsta ograničenja kalorija? Takođe, šta je najbolje jesti i piti kada ste spremni za prekid posta?

Internetom kruži informacija da svaka hrana ili piće koje sadrže manje od 50 kalorija zapravo ne prekidaju fasting i samim tim su dozvoljeni. Ali, to nije tačno.

“Bilo koja količina kalorija poništiće vaš fasting”, kaže nutricionista Skot Ketli za Woman’s Health.

Fasting po definiciji znači da ne konzumirate hranu, ali vam ostaju pića.

“Voda je sasvim u redu”, kaže Ketli.

Gazirana voda je takođe dozvoljena, ali vode sa ukusom se ne preporučuju jer sadrže kalorije.

Crna kafa ima oko pet kalorija po šolji, što je zanemarivo, ali ako preskočite dodatke poput mleka ili šećera. Skuvan čaj obično sadrži isto kalorija kao šolja crne kafe ili čak manje. Za taj napitak važe ista pravila kao i za kafu.

Neki će tokom fastinga pojesti pileću čorbu ili čorbu od kostiju, ili dodati kokosovo ulje u kafu, ali sve ovo će vam prekinuti proces autofagije.

“Kada konzumirate čorbu, vaše telo koristi aminokiseline kao gorivo i tada više niste u stanju fastinga”, kaže nutricionista Džesika Kordin.

Nakon što prekinete fasting, ako odmah pojedete hranu koja sadrži puno ugljenih hidrata i šećera, nećete se osećati sjajno, kaže Kording.

“Ako prazan želudac opteretite ugljenim hidratima, osećaćete se loše. To bi moglo da dovede do glikemijske nestabilnosti tokom dana, uzrokujući probleme sa nivoom energije i kontrolom apetita. Moglo bi da radi protiv vas”, upozorava nuticionistkinja.

Ona savetuje da se prvo pojede nešto malo, kao recimo šaka badema, dok pripremamo veći obrok.

“Preporučila bih proteine koji sadrže zdrave masti i koji su prepuni vitamina i minerala, poput jaja. U organizam treba da unesete oko 25 do 35 grama vlakana, tako da na tanjiru treba da budu proizvodi sa visokim sadržajem vlakana, poput pasulja i drugih mahunarki. Zdrava ulja poput avokadovog i maslinovog takođe vam mogu dati energiju”, kaže Kordin.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BALAŠEVIĆ I BREGOVIĆ GODINAMA NISU GOVORILI: Zbog ove pesme nikada više nisu radili zajedno!

corona

U Americi skoro pola miliona umrlih od Kovida 19