in

Saša Dujin za klavirom 42 godine bio uz Đoleta

Izvor: Direktno

Gde je bio Đorđe Balašević, tu je bio i za klavirom Aleksandar Dujin – Duja, i tako 42 godine, od 1979. i “Jesen stiže dunjo moja” do petka, 19. februara 2021. Nigde jedan bez drugog. Hitovi, pesme, život, putovanja, prijateljstvo…

A mislio sam da si besmrtan…

Ko je Aleksandar Dujin – Duja, bez koga Đole ne bi bio ono što je bio? Rođeni Zrenjaninac, a danas Novosađanin, jedan je najpopularnijih ovdašnjih džez pijanista, kako zbog svoje autorske muzike i brojnih nastupa po zemlji i inostranstvu, tako i zbog činjenice da je više od četiri decenije verovatno ključni oslonac orkestra koji je pratio legendarnog kantautora.

Diplomu je stekao na Konzervatorijumu u Beču, a pored muzičke karijere, angažovan je i kao direktor Muzičke produkcije Radio-televizije Vojvodine. I vlasnik je džez kluba u Novom Sadu…

– Sa Balaševićem sam od prvog dana imao jednu posebnu komunikaciju i to je jedna vrsta energije koja je potpuno drugačija od nekih uobičajenih i ustaljenih nastupa. Posle toliko godina nastupa na sceni, kada on krene sa nekom svojom pričom na bini, ja znam gde udaram prvi akord, znam tempo, da li ću brže, da li ću sporije, razumemo se savršeno. To sa Đoletom je priča koja je neodvojiva od mene i drago mi je što u toj priči učestvujem. To što mi na koncertu daje on i njegove pesme, mene uvek ispuni smislom. A danas je najteže naći pesme i poruke sa smislom. To je ono što mi rad sa Đoletom uvek iznova pruža – pričao je Dujin jedne prilike za mojnovisad.com.

Priznaje da je saradnja sa Balaševićem doprinela i njegovoj ličnoj autorskoj afirmaciji.

– Sigurno da jeste. Potpuno je drugačije kada dođeš negde i kažeš “ja sam taj i taj” ili “ja sviram sa Balaševićem”. Naravno, sada to više ne moram ni da kažem. U svakom slučaju, siguran sam da mi je to negde pomoglo, ali opet, sa druge strane, nije značilo ništa. Jer, kada izađeš pred publiku, ti si to što jesi, i ti moraš to da opravdaš. Sve se na kraju svodi na tebe kao pojedinca. Ali, svakako, ono što sam sa njim prošao za sve ove godine, to je jedan roman. I to je daleko vrednije od svih tih honorara koje smo zajedno zaradili.

Priča je završena, stranice romana se zatvaraju, Dujin je ostao bez saradnika na sceni i prijatelja.

Saša Dujin i Đorđe Balašević FOTO: Printscreen Youtube RTS

– Ja uvek volim da kažem da to jeste moja paralelna priča i sigurno nešto najkomercijalnije što sam radio, ali nijednog momenta ne priznajem da je rad sa Balaševićeem rađen iz čisto finansijskih i ekonomskih razloga, nego iz ljubavi. Ja nikada nisam prihvatao da je to tezga, kao ni bilo šta drugo što sam radio. Ja ne sviram tezge, ja sviram muziku, to podrazumeva jednu drugu dimenziju i jedan drugi pristup svemu tome – rekao je Dujin.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Istoričari: Država se uvek mešala u izbor patrijarha

horoskop

Dnevni horoskop za 23. februar 2021. godine