in

Ralf Brinkhaus: Nemačkoj je potrebna reforma veka, možda čak i revolucija

The parliamentary group leader of Germany's conservative Christian Democratic Union/Christian Social Union (CDU/CSU) party union Ralph Brinkhaus speaks during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on October 29, 2020 in Berlin. - Merkel defended tough new shutdown measures her government has announced against the coronavirus, warning that propaganda and conspiracy theories undermine the fight against the pandemic. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Izvor DW

 Korona je pokazala da Nemačka nije spremna da brzo i jedinstveno reaguje na krize, kaže šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Ralf Brinkhaus. On se zato zalaže za temeljnu reformu nemačke administracije.

Šef poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Ralf Brinkhaus zahteva sveobuhvatnu reformu nemačke države. On ne veruje da se državne strukture u potpunosti uklapaju u digitalni svet 21. veka.

U izjavi za list Velt am zontag, političar nemačkih demohrišćana kaže: „Potrebna nam je reforma veka – možda čak i revolucija“.

Administracija, digitalizacija, obrazovanje

Brinkhaus je imenovao pet oblasti u kojima bi bila potrebna sveobuhvatna modernizacija: administracija, digitalizacija, saradnja savezne države i pokrajina, obrazovni sistem i zaštita od katastrofa. Nakon opštih izbora koji su zakazani za jesen ove godine, proces reformi mora postati deo pregovora o formiranju koalicione vlade, zahteva Brinkhaus.

Političar CDU osvrnuo se na aktuelnu krizu sa koronom: „Problematično je to što savezni ministar zdravlja u vreme pandemije nema kontrolu nad lokalnim zdravstvenim vlastima“, rekao je Brinkaus i naglasio: „Ne želim da dovodim u pitanje federalno uređenje države, ali ipak bismo morali da vidimo da li je ono i dalje u svim slučajevima efikasno.

Nema zakona o vanrednim situacijama

Ralf Brinkaus takođe je dodao: „Država nije spremna da brzo, fleksibilno i jednoobrazno reaguje na krize. Zakona o vanrednim situacijama koje pogađaju civilno stanovništvo gotovo i da nema. Ne postoje zajednički savezni, pokrajinski i lokalni krizni timovi koji mogu brzo da se aktiviraju.“

„I obrazovni sistem mora postati digitalan“, kaže Brinkhaus: „Nema smisla prepustiti digitalizaciju škola u ruke 16 pokrajina i 16 službenika za zaštitu podataka pojedinačno. Na taj način nećemo napredovati.“

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcinacija

Izrael: vakcina Bajontek/Fajzer značajno smanjuje širenje zaraze

Izvini, Đole: Kolumna Žakline Tatalović o Balaševiću