in

Radar može da predvidi smrt četiri dana ranije

Izvor DW

Uz pomoć radara naučnici iz Hamburga, u ranoj fazi i bez direktnog kontakta, mogu da otkriju opasnost od moždanog ili srčanog udara. A kod neizlečivo bolesnih osoba je moguće predvideti i smrt.

Ideja profesora Aleksandera Kelpina sa Tehničkog univerziteta u Hamburgu je neverovatno jednostavna: ako uz pomoć radara može da se utvrdi položaj broda, izračuna visina na kojoj leti avion ili zabaleži prekoračenje brzine vozila na autoputu, onda ta beskontaktna tehnologija sigurno može smisleno da se upotrebi i u medicini. „Radarski senzori su veliki potencijal i uz pomoć njih bi medicinski pregledi mogli da budu ugodniji, sigurniji i efikasniji”, smatra profesor Kelpin.

Ta ideja nije nova, ali Kelpin i njegov istraživački tim su prvi u Evropi koji razvijaju radarske sisteme za medicinu i koji su već obavili klinička testiranja na pacijentima.

Na Institutu za visokofrekventnu tehniku taj tim je razvio senzorske siteme visoke osetljivosti za medicinski monitoring pacijenata. Uz pomoć nove radarske tehnologije, bez direktnog kontakta i kontinuirano mogu da se analiziraju kako rad srca, tako i disanje.

Medicinski pregled bez kontakta

Kod klasičnog EKG-a otkucaji srca se mere pomoću elektroda i kablova, preko kojih je pacijent priključen na uređaje. Međutim, kod radarske tehnike se to radi bez dodira i na udaljenosti.

Radarski senzori koje je razvio profesor Kelpin mogu da mere otkucaje srca i disanje kroz odeću ili pokrivač, čak i kroz dušeke. „Naši senzori šalju elektromagnetne talase koji se odbijaju od tela. U praksi to otprilike ovako funkcioniše: krv koju pumpa srce teče u obliku pulsirajućeg talasa kroz krvne sudove, što na površini tela stvara vibracije. Njih možemo da merimo pomoću senzora i na temelju toga utvrdimo mnoge medicinske aspekte kardiovaskularnog sistema.”

Veoma osteljivo merenje pulsa

Mala kutijica je postavljena ispod kreveta. Kada srce pumpa krv kroz vene, površina kože se minimalno nadima. Tako možemo da merimo puls čak i držeći prst recimo na ručnom zglobu.

To minimalno podizanje kože novi radar može da analizira merenjem sa udaljenosti. Senzori su toliko precizni da tačno mere puls, srčano opterećenje i brzinu pulsnog talasa, na osnovu čega može da se otkrije otvrdnjavanje arterija, a time i rizik od moždanog udara.

Ako srce više ne kuca pravilno ili postoje aritmije, novi uređaj se oglašava alarmom. Tako onda mnogo ranije mogu da se preduzmu mere za spasavanje života.

Identifikovanje epilepsije kod novorođenčadi

Ovaj istraživački projekat se za početak fokusira na medicinsko posmatranje prevremeno rođene dece i novorođenčadi. „Pre svega se koncentrišemo na epileptičke napade. Pretpostavlja se da je neotkrivena epilepsija odgovorna za iznenadnu smrt novorođenčadi u oko 20 odsto slučajeva. Problem je što se ti napadi kod male dece često ne dijagnostikuju, s obzirom da se motorički grčevi tada još ne pokazuju”, objašnjava profesor Kelpin.

Pomoću beskontaktnog merenja sa senzorima, deca se posmatraju konstantno i bez ograničenja. Tako napad može da bude otkriven dovoljno rano da bi moglo nešto da preduzme.

Moguća primena i kod obolelih od Kovida-19

Ovu tehniku je moguće primeniti i kod pandemije korona-virusa, smatra Kelpin: „Merenjem otkucaja srca i disanja beskontaktno može da se utvrdi i telesna temperatura, pa time i važni parametri za analizu zdravstvenog stanja kako bi se otkrila moguća infekcija korona-virusom.”

Tako je zaražene osobe moguće pregledati bez direktnog kontakta, čime se smanjuje rizik od prenošenja zaraze na medicinsko osoblje.

Čak i smrt može da se predvidi

Za sada se ovaj novi radar koristi samo na palijativnom odeljenju Ženske klinike Erlangen. Onaj ko je tamo smešten je neizlečivo bolestan i uskoro će umreti. Novi radar može i četiri dana ranije da utvrdi predstojeću smrt. Tako pacijenti i članovi njihovih porodica znaju kada je došao trenutak da se oproste jedni od drugih.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Makedonija se oprostila od Balaševića

Ne može mu niko ništa: Novak je neprikosnoveni vladar Melburna!