in

OKSFORDSKA STUDIJA: Lek protiv astme pomaže u lečenju kovid-19

Izvor: Novosti

LEK koji se često koristi za tretman astme mogao bi da smanji potrebu za hospitalizacijom, kao i vreme oporavka pacijenata sa kovid-19, ako se daje u roku od sedam dana od pojave simptoma, objavili su danas istraživači sa Univerziteta u Oksfordu.

Nalazi su napravljeni nakon srednje faze studije steroida budezonida, koji je AstraZeneka prodavala kao Pulmikort i takođe se koristi za lečenje pluća pušača, prenosi Rojters.

Studije na 146 pacijenata koja je trajala 28 dana sugerisala je da inhalirani budezonid smanjuje rizik od hitne nege ili hospitalizacije za 90 odsto u poređenju sa uobičajenom negom, navode iz Univerziteta Oksford.

Istraživači su rekli da je ispitivanje potaknuto činjenicom da su pacijenti s hroničnim respiratornim oboljenjima, kojima se često prepisuju inhalacioni steroidi, bili značajno manje zastupljeni među hospitalizovanim pacijentima sa kovid-19 tokom ranih dana pandemije.

Početni podaci studije takođe su otkrili da su dobrovoljci lečeni budezonidom imali brže lečenje groznice i manje trajnih simptoma.

Pulmicort je nekada bio hit lek za proizvođača vakcina protiv korona virusa AstraZeneke, koja sada nudi noviji lek Simbikort kao alternativni način lečenja astme.

Rezultati studije Univerziteta Oksford tek treba da budu objavljeni u recenziranom časopisu.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pasoš da iscepam

Andrej Trampuž

POZNATI SLOVENAČKI INFEKTOLOG uzburkao javnost: „Što pre kažemo, to bolje …“