in

Lađević: Kovid bolnice u Beogradu skoro popunjene, sve više mladih pacijenata

corona

Izvor: N1

Kovid bolnice u Beogradu su skoro popunjene, a povećana potrošnja kiseonika potvrđuje da je povećan i broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, upozorio je direktor Centra za anesteziologiju KCS i koordinator svih bolnica u Srbiji Nebojša Lađević i ukazao da je u kovid bolnicama sada sve više i mlađih pacijenata.

„Ako trošite sedam tona kiseonika, to znači da imate izuzetno mnogo pacijenata. Ono što nas zabrinjava jeste zavisnost pacijenta od kiseonika, što znači da su to sve umereno teške do teške kliničke slike“, objasnio je Lađević za RTS.

Naveo je i da u bolnicama ima pacijenta koji su primili prvu dozu vakcine jer se očito još nisu razvila antitela. Takođe, dodao je i da nemaju pacijente koji su primili drugu dozu vakcine.

„Svi pacijenti moraju da se paze i posle prve i druge, posebno kineske vakcine. Tridesetak dana posle druge kineske vakcine bi bio neki optimalni rok kada bi ste imali već dosta visok nivo antitela“, rekao je Lađević.

Objasnio je i da su, ukoliko se neko na vreme javi u bolnicu, kada dođe do skoka temperature, malaksalosti, na samom početku bolesti, i sprovede terapijski protokol, velike šanse su da uopšte ne završi u jedinici intenzivnog lečenja i na mehaničkom respiratoru.

Međutim, kako je rekao, ako se u tom periodu, zbog nekih drugih razloga, kao što su pridružene bolesti, ipak dođe do respiratora, šanse su mnogo veće da se taj pacijent izleči.

„Tu se pokazalo da je oko 70, pa čak i 80 odsto izlečenja. Međutim ukoliko smo zakasnili sa javljanjem i propustili smo tih pet, šest dana koji su krucijalni u lečenju i tada pacijent završi na respiratoru, tada su šanse svega 20 odsto ako je pacijent intubiran da se izleči“, naglasio je Lađević.

Što se tiče najavljenih pooštravanja epidemioloških mera, Lađević je istakao da je teško naći meru i da smo se doveli u situaciju da smo blizu izlaza a da smo svojim ponašanjem napravili grešku.

Lađević je ukazao da ne mora „zaključavanje“ biti apsolutno rešavanje ali apsolutno poštovanje propisanih mera mora biti praćeno sankcionisanjem onih koji te mere ne sprovode, a drugi put je da se napravi prekid u infekciji i sve zatvoriti.

Lađević je na RTS-u rekao da ne može tačno da kaže koliki je broj pacijenata kod kojih se nisu razvila antitela posle prve doze vakcine, pa su se inficirali koronavirusom.

„Period je veoma osetljiv. Moraju da se paze i posle prve i druge doze vakcine“, kazao je.

Optimum za stvaranje visokog nivoa antitela je 30 dana posle druge doze.

O pacijentima na respiratoru je rekao da 80 procenata šanse da se izleče imaju oni koji su se javili odmah po početku bolesti, odnosno čim dobiju visoku temperaturu, dok je šansa onih koji su se kasno javili 20 procenata.

Napisao Beta, RTS

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sandra Siladjev

Svi rijalitiji su bolesni, a classy rijalitiji su zdravi

Ljubodrag Stojadinovic

Đavolovi dželati