in

Otac NIJE HTEO da me gleda u filmovima; Šerbedžija otvorio dušu o onome što ga je dugo tištilo

rade serbedzija

Izvor: Blic

“Jednom sam ga to i pitao, a on mi je rekao: Rade, to tamo je neki drugi čovek, a ja hoću svoga sina onakvoga kakvog znam i kakvog volim. Danas se ponosim tim njegovim stavom”, objašnjava glumac.

“Jednom sam ga to i pitao, a on mi je rekao: Rade, to tamo je neki drugi čovek, a ja hoću svoga sina onakvoga kakvog znam i kakvog volim. Danas se ponosim tim njegovim stavom”, objašnjava glumac.

– Ne pratim kritike. I ne smeta mi ako su neke od njih i loše za mene. Dođavola, celi su me život uglavnom samo hvalili. Negativna kritika, ako je opravdana i promišljena, može biti i konstruktivna i korisna. Bilo je dana kada sam se zabrinuto pitao zašto me moj otac Danilo nikada u životu nije gledao kao glumca ni na filmu, ni u pozorištu… Jednom sam ga to i pitao, a on mi je rekao: “Rade, to tamo je neki drugi čovek, a ja hoću svoga sina onakvoga kakvog znam i kakvog volim…” Danas se ponosim tim njegovim stavom – istakao je Rade za “Večernji list”.

U svojoj karijeri Šerbedžija je odigrao i brojne istorijske ličnosti, počevši od Nikole Tesle, do Josipa Broza Tita, međutim ističe da mu takve uloge nisu stavljale dodatni teret na leđa.

– Igrajući te poznate likove, glumac mora uvek voditi računa da im udahne nešto životno i ljudsko. Ne valja kada im pristupamo kao da su božanstva. Pa i Hamlet je samo običan ranjivi čovek sa svojim manama i vrlinama. A kada već spominjete te slavne ličnosti koje sam svojevremeno igrao, premda sam jako voleo kako smo zajedno s našim sjajnim Edom Galićem sedamdesetih godina napravili TV-seriju o Nikoli Tesli, voleo bih ponovno odigrati “starog Teslu” sada, sa svojim godinama i iskustvom. Tada sam imao samo 28 godina – iskren je čuveni glumac koji je početkom godine nominovan za najstariju medijsku nagradu u Hrvatskoj, Večernjakovu ružu, u kategoriji glumačkog ostvarenja godine.

Zbog uloge u filmu “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, u kojem tumači glavni lik Petra Hektorovića, Šerbedžija ne krije da je imao velike izazove

– Nije bilo lako. Igrati likove iz nekoga davnog vremena uvek je poseban angažman. Treba razumeti vreme u kojem se priča događa, proučiti običaje, navike. Trebalo je svladati starohvarski dijalekt. U tome sam najviše uživao. To je bio prekrasan jezik. Tako originalan i živ. Jezik kojim mi danas govorimo izmišljeni je jezik i ne izlazi iz naših pluća i grla na prirodan način. Pogledajte samo koliko je kajkavski jezik tačniji i istinskiji nego ovaj naš kolokvijalni hrvatski jezik. A kad se tu dodaju još i neke novoizmišljene reči, koje su naši novi lingvisti izmislili, to je da te glava zaboli…

Posle ove pošasti više ćemo brinuti za svet oko nas

Glumac ne krije da mu je teško pala cela situacija sa pandemijom, te da mu silno nedostaju druženja sa prijateljima i publikom.

– Teško je neizmerno, ali čini se da su ljudi koji vode teatre uspeli nešto da učine i da ćemo uskoro moći da se družimo svi zajedno. I da će naš život ponovno biti normalan… Naravno, nikada isti jer posle ove tragedije izaći ćemo, nadam se, ozbiljniji i odgovorniji za svet u kome postojimo i za život koji živimo.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Nestorović ponovo zbunio sve: Neodgovorno!

EU

Nova metodologija proširenja EU – šta to znači u praksi?