in

Makedonski mediji: Bujanovac ili Vranje, vakcinacija u susednoj Srbiji.

Kako javljaju makedonski mediji, Makedonija je među 128 zemalja sveta u kojima do sada nije primljena vakcina.

Vlasti u zemlji najavljuju prve količine i Pfizera i kineskog proizvođača Sinofarm za ovaj mesec, ali za sada nema konkretnih informacija kada će se to dogoditi. Najnovije informacije iz Ministarstva zdravlja su da će vakcina AstraZeneka u Makedoniju stići sistemom Kovak, a prva količina planirana je da stigne u martu.

KOVAKS obaveštava da je za Makedoniju planirano između 103.200 i 175.200 doza ove vakcine, od čega bi oko 35% trebalo da stigne u prvom a ostatak u drugom kvartalu godine.

Dok razgovaraju o tome koliko doza treba da stigne, napominjući da ovog meseca neće biti masovne vakcinacije, već da će biti sprovedena samo prva faza Nacionalnog plana imunizacije protiv Covid-19, mnogi građani planiraju da odu u susednu Srbiju. da se vakcinišu na jednom od lokalnih mesta za imunizaciju.

Kako kaže jedan od sagovornika za Makedinski portal Faktor.mk “Ne mogu mnogo da krivim naše zdravstvene vlasti, iako postoje bezbrojne kritike u vezi sa isporukom vakcina protiv Covid-19. Očigledno je da su izigrani u celoj situaciji, ali suprug i ja sigurno razmatramo mogućnost vakcinisanje u susednoj Srbiji’.

Već postoji nekoliko primera da su se naši sugrađani tamo vakcinisali. Najbliži je Bujanovac ili Vranje. Kao novinari znamo da smo u drugoj grupi građana koji mogu da se vakcinišu u zemlji, ali zaista ne znamo kada bi se to moglo da dogodi i iskreno verujemo da je vakcinacija jedina i najbolja zaštita od virusa korone, koja bi doprinela zaustavljanju pandemije, pa čak i da smo se zarazili, klinička slika bi bila daleko lakša, navodi sagovirnuca.

Otvorili smo stranicu https://imunizacija.euprava.gov.rs/ i vidimo da postoji opcija za strane državljane bez prebivališta u Srbiji.

Sve što treba da uradimo je da kontaktiramo neke od naših prijatelja kako bismo uneli njihov broj telefona, što znači srpski broj, kako bi nas obavestili kada nam zakažu termin za vakcinaciju. Takodje, treba popuniti podatke odnosioca zahteva, kao i broj pasoša. Postupak uopšte nije složen, kaže novinarka F.M za Faktor.

S. Georgijeva iz Strumice takodje navidi da ima nameru da ode u susednu Srbiju i da se vakcinise s obzirom da ima prijatelje tamo. Ona za Faktor.mk kaze:

Naravno, mi u Srbiji imamo prijatelje, pa sada razmatramo mogućnost da tamo odemo na vakcinaciju” .

U tekstu se navodi i sajt e-uprave na kom se jasno vidi da postoji opcija “strani državljani bez boravka”

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zoran radovanovic

Naređeno da u junu i julu ne bude više od jednog umrlog

Britanski soj

Britanski soj korone ispoljava drugačije simptome