in

Pooštrene mere za ulazak u zemlje EU

Evropska unija pooštrila je restriktivne mere za ulazak u zemlje unije posetiocima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice.

BRISEL (Rojters) – Evropska unija pooštrila je u ponedeljak mere za ulazak u EU za posetioce izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva korona virusa i gotovo nijednom od novih, prenosivijih varijanti.

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu da uvedu nove mere za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Veliku Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Rojters.

Prema preporukama koje su date za obična, tzv. nebitna putovanja, zemlje EU se podstiču da samo pod strogim kriterijumima odobre ulazak bez obaveznog karantina.

Posetioci bi morali da dođu iz zemlje koja ne prelazi 25 slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana, što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Ograničenja putovanja takođe bi trebalo brzo uvesti za zemlje u kojima u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti korona virusa, kaže se u tekstu.

Sporazum zemalja EU pokriva obična “nebitna” putovanja i služi kao smernica zemljama EU, koje imaju konačnu reč o njihovoj graničnoj politici.

Neke zemlje EU, poput Nemačke, uvele su stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila nebitna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka, blok je zbog korone izbacio Japan sa liste zemalja iz kojih putnici mogu da posete blok bez ograničenja.

Spisak se sada sastoji od sedam zemalja – Australije, Kine, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje i Tajlanda, iako je uključivanje Kine zavisno od toga da li Kina dozvoljava ulazak posetiocima iz EU.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Otkriveno zašto paradajz više nema UKUS

Vučić: Izrael je izabrao, nismo srećni zbog toga