in

Okršaj amatera i bogataša: Novi moćni front protiv Vol strita?

Afera na američkoj berzi podsetila je na holandski špekulativni balon iz 17. veka

Investitori zaglavljeni kod kuće tokom pandemije počinju da povećavaju cenu neke akcije dok ona izgubi vezu sa stvarnošću.

Vrednost raste dok jednog dana tržište ne ostane bez kupaca i zamrzne se, zbog čega se cene strmoglave, a nekolicina nesrećnih u roku od nekoliko sati izgubi deset puta više od svog godišnjeg prihoda.

Vreme: 3. februar 1636. Tog dana je pukao zloglasni balon holandskih lala tokom epidemije bubonske kuge, pokazujući da cene akcija mogu pasti jednako brzo kao što skoče.

Sada, nakon 385 godina i usred još jedne pandemije, Vol strit čeka da vidi koliko je vremena potrebno da se istorija ponovi, piše Rojters u analizi povodom pometnje na američkoj berzi.

Svojevrsno klasno ratovanje preko akcija prodavca video-igrica razlikuje se od manija na finansijskom tržištu, poput balona dotkom 2000. ili balona američkih nekretnina koji je kulminirao finansijskom krizom 2008.

Akcije Gejmstopa (GameStop Corp), prodavca video igrica, skočile su 1.625 odsto od početka januara.

To su prouzrokovali pojedinačni investitori zaglavljeni kod kuće u poslednjih deset meseci.

Mnogi su se okrenuli mrežnim forumima poput VallStreetBets-a (Red Street klađenje) na Reditu i kupuju akcije, neki iz protesta protiv menadžera hedž fonda koji se klade da će njihova vrednost pasti.

Pobedili su milijardere u svojoj igri

Podstaknuti narativom osvete Dejvida protiv Golijata o dotad nedodirljivim bogatašima na Volstritu, ovim rastom vrednosti koordiniralo je gotovo pet miliona korisnika VallStreetBets-a, koristeći aplikaciju poput Robinhood-a koja omogućava bilo kome da trguje za malu ili nultu proviziju.

To je dovelo do gubitka od šest milijardi dolara za hedž fondove i aktiviste koji su „prodali“ akcije Gamestopa.

Skraćivanje je pozajmljivanje akcija na određeno vreme i njihova prodaja na otvorenom tržištu u nadi da će njihova vrednost u budućnosti pasti, kako bi se naknadno kupovinom akcija po nižoj ceni ostvarila dobit.

Kritičari kažu da hedž fondovi koji se bave kratkim sporom pokušavaju da obore cene kontroverznim taktikama poput širenja negativnih glasina o budućnosti kompanije. Ova praksa je donekle kriva za krah velikih finansijskih institucija tokom globalne finansijske krize 2008. godine.

Kupujući akcije Gamestopa kako bi naštetili onima sa kratkim pozicijama, pojedinačni investitori su primenili klasičnu taktiku sa Vall Streeta koju hedž fondovi koriste jedni protiv drugih, piše portal interview.com.

Izvor: Vijesti

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Španija možda neće otvoriti vrata za turiste do kraja leta

Nikšić – zašto je toliko bitno