in

Niču još četiri spomenika bez tendera, cena skoro 29 miliona

Autor: Bojana Anđelić

Posle spomenika Stefanu Nemanji, beogradska vlast planira da u prestoniciPosle spomenika Stefanu Nemanji, beogradska vlast planira da u prestonici postavi još četiri – despotu Stefanu Lazareviću, Aleksandru Deroku, Vasku Popi i Olgi Jevrić. Planom javnih nabavki koji je usvojen krajem 2020. za ovu namenu grad će potrošiti nešto više od pola miliona evra. Dva ugovora su već sklopljena, direktnom pogodbom bez tendera.

Ugovor za izradu spomenika despota Stefana Lazarevića je već potpisan i Beograđane će koštati 12,5 miliona dinara. Ovaj spomenik će biti postavljen između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve a izradiće ga vajar Svetomir Arsić Basara. U ugovoru se navodi da je reč o jedinstvenom umetničkom delu, te da je to i razlog zbog čega je sve dogovarano direktnom pogodbom bez tendera. Iako je model spomenika već postojao, odnosno izložen je u postavci Istorijskog muzeja Srbije, time nije izbegnuto plaćanje „izrade modela“. Za to je izdvojeno dodatnih 2,5 miliona

Na isti način izabran je i Zoran Kuzmanović, umetnik koji će izraditi spomenik Aleksandru Deroku. Prethodno je formiran Odbor za podizanje spomenika koji je doneo odluku da se autor angažuje po pozivu. Prema ugovoru koji je već potpisan, ovaj posao koštaće 3,8 miliona dinara. Za ovaj spomenik u ugovoru se ne navodi gde će biti postavljen. Ono što je zajedničko i za jedan i za drugi spomenik je da su ugovori sklopljeni direktno sa umetnicima, bez prehodnog objavljivanja javnog poziva.

Sve to je deo plana javnih nabavki Sekretarijata za kulturu Grada Beograda koji je usvojen krajem 2020. godine. Taj plan predviđa i troškove od više od 21 milion dinara za „konsultanske usluge i pružanje stručne pomoći u sprovođenju i organizaciji urbanističko arhitektonskih konkursa za izradu idejnih rešenja spomen- obeležja na teritoriji Grada Beograda“. Zanimljivo je da su pre angažovanja konsultanata već potpisana dva ugovora. Za ovu nabavku, za razliku od ostalih, predviđen je otvoren postupak nabavke

Kako se može videti u objavljenoj dokumentaciji na Portalu javnih nabavki, vlast Beograda ima nameru da podigne spomenik Vasku Popi. Procenjena vrednost ovog umetničkog dela je 5,8 miliona dinara. Istim planom predviđeno je i da se izradi skulptura Olge Jevrić, koja bi koštala oko 7,8 miliona dinara.

Izvor: Nova

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ALEM GRABOVAC: Život je najbolji romanopisac

zdravko krivokapic

Krivokapić: Najverovatnije je tačno da je veliki deo dokumentacije od 2016. do 2020. uništen