in

ALEM GRABOVAC: Život je najbolji romanopisac

Alem Grabovac objavljuje svoj prvi roman pod naslovom „Osmo dete“. Između ostalog, čitaocima otkriva svoj život sa nacistima i priču o svojoj majci Smilji, koju je težak život primorao da sina pokloni nemačkoj porodici.

Životna priča Alema Grabovca dirljiva je i autentična. Alem je dete gastarbajtera poreklom iz Jugoslavije koji je odrastao u nemačkoj porodici, jer Smiljina majka kao radnica nije mogla da brine o njemu. Alem odrasta u praznini između različitih svetova koju opisuje u svom debitantskom romanu „Osmo dete“ „Das achte Kind“, koji se danas, 25. januara, pojavljuje na nemačkom tržištu u izdanju izdavačke kuće Hanserblau.

Fabrički radnici, nacionalsocijalisti, Goli Otok, Tito, tri oca i dve porodice. Ovo su samo neki od protagonista i mesto dešavanja romana Alema Grabovca, rođenog u Vircburgu u Nemačkoj početkom 1974. godine. Majka Smilja rodila ga je 5 godina nakon što je u Nemačku došla kao radnica iz hrvatskog sela Maovice, tadašnje Jugoslavije, gde se zaposlila u fabrici čokolade.

Tamo je upoznao mostarskog Emira Grabovca, za kojeg se ispostavilo da je sitni zločinac koji je morao da napusti Nemačku i koji je po povratku u Jugoslaviju proveo neko vreme na Golom otoku, zbog vređanja Tita. Majka ostaje sama sa malim detetom i, poput mnogih gastarbajtera u sličnoj situaciji u to vreme, o Alemi se brine nemačka porodica Behrens koja ima sedmoro dece.

Alem Grabovac postaje njihovo „osmo dete“. Otac porodice Robert, Alem postaje poznat tek u pubertetu, zakleti je nacista, a Alemov život posebno otežava njegov očuh Dušan koji ga tuče kaišem kada Alem boravi kod majke u Frankfurtu.

Život u jazu između različitih svetova

Životna priča Alema Grabovca, koji se, uprkos svim problemima detinjstva, kao mladić snalazi i nakon studija sociologije, političkih nauka i psihologije u Minhenu, Londonu i Berlinu danas kao slobodni novinar radi i živi u Nemački kapital je veoma šokantan, iako napisan gotovo dokumentarno, bez, kako ga naziva, poetske ornamentike.

To je svakako poseban kvalitet ove knjige koja je i pre zvaničnog objavljivanja privukla pažnju nemačke književne kritike. Poznati pisac i kolumnista Makim Biller naziva ga „nemačkim obrazovnim romanom posebne vrste“, od kojeg je i sam mnogo naučio. Pre svega, o životu tzv gastarbajteri koji su u Nemačku došli šezdesetih godina, ne samo iz Jugoslavije, već i iz Italije, Grčke, Španije, Turske i koji su, poput Alemove majke Smilje, bili prinuđeni da decu daju nemačkim porodicama jer su morali da rade dan i noć da izdržavaju sebe i svoje porodice u svojim bivšim domovinama.

Za Bilera, Jevreja rođenog u Rusiji, koji je u Nemačku sa porodicom došao kao desetogodišnjak iz Praga, Alemovo vaspitanje sa Robertom Behrensom, antisemitom i nacistom, posebno je važna premisa romana. Prema njegovim rečima, to pokazuje koliko se nacionalsocijalistička ideologija još uvek neguje u nekim porodicama u posleratnoj Nemačkoj, unutar četiri zida.

Teško detinjstvo, teret, ali i šansa

„Detinjstvo mi je bilo teško, ali ima i gorih. A pisanje ove knjige za mene nije bila neka vrsta psihoterapije. Svoje traume obrađivao sam na drugačiji način. Ova knjiga, taj intenzivni podsetnik na sve, bila je za mene više retraumatizacija. Od 16. godine želim da budem pisac, jednostavno nisam znao o čemu da pišem. Pre 3-4 godine shvatio sam da to mora biti knjiga o mom životu. Najnegativnija muška figura bio je očuh Dušan, koji me je tukao bez razloga. To jedno dete uopšte ne može da razume. Ali oprostio sam mu, kao i mojoj majci Smilji. Nije mogla drugačije. Poslednjih godina sa njom sam izgradio bolje odnose, ona se trudi da bude dobra baka mom sinčiću “, kaže Alem Grabovac.

Alem Grabovac kao dečak u dresu fudbalske reprezentacije bivše Jugoslavije

Trudi se i trudiće se, dodaje, da njegovo dete ima srećnije detinjstvo od njega. Nada se da će roman “Osmo dete” naći put do čitalaca i da će jednog dana možda biti preveden na hrvatski, bosanski i srpski jezik.

Za njega je jezik koji danas ne govori dovoljno da bi mogao da daje intervjue i dalje važna veza sa domovinom svojih roditelja, koju ponekad posećuje. I želi da piše dalje. Šta će biti nova tema? Ne zna, odgovara, ali je siguran da će se život sigurno pobrinuti za neke nove inspiracije.Jedno je sigurno, roman “Das achte Kind” naći će put do čitalaca.

Izvor: DW, Foto: Privatna arhiva Alema Grabovca

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Novo doba

Niču još četiri spomenika bez tendera, cena skoro 29 miliona