in , , ,

Neželjeni efekti ispijanja previše kafe

Koliko se kafe smatra previše kafe? Iznenađujuće, tokom nedelje je dozvoljeno popiti stvarno puno kafe. Zapravo se preporučuje da ljudi popiju do 28 šolja kafe nedeljno, što je oko četiri šolje kafe dnevno, a to nije malo.

Međutim, ispijanje više kafa od toga može prouzrokovati negativne efekte na nečije zdravlje – posebno na njegov životni vek. Jedno istraživanje koje je radjeno na 40.000 odraslih osoba, otkrilo je da je ispijanje više od prosečne četiri šolje kafe dnevno izazvalo ružne neželjene efekte na njihova tela.

Za neke, četiri šolje kafe mogu zvučati puno. Ali ako ste jedan od onih koji konzumira više od jedne litre kafe dnevno ili volite da pijete slatki latte iz lokalnog lanca kafeterija, možda bi bilo pametno saznati za ove ružne nuspojave kada pijete previše kafe. Jer, iako uzimanje malo kofeina može prouzrokovati niži rizik od smrti prema AARP-u, ispijanje previše kafe može stvoriti negativne neželjene efekte na zdravlje čoveka.

Evo nekoliko neželjenih efekata koje možete očekivati ako pijete previše kafe, prema ovom istraživanju.

Osećate se anksiozno

Tipična šolja kafe od dva decilitra sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri šolje kafe, popili biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedno istraživanje časopisa Journal of Psichopharmacology izveštava da to što ste veliki potrošač kofeina, na ovom nivou može izazvati visok nivo stresa, anksioznosti, pa čak i depresije. Studija kaže da se konzumiranje više od 1.000 miligrama kofeina nedeljno čak pokazalo kao preduslov za visoku anksioznost.

Kada su anksioznost i stres u pitanju, ako ih imate, najbolja stvar je razgovor sa medicinskim stručnjakom – posebno u pogledu vašeg mentalnog zdravlja – ali takođe je važno proceniti unos kofeina sa tim istim stručnjakom i razgovarati o boljim navikama za budućnost, kada se govori o unosu kofeina.

Loše ili nedovoljno spavate

Redovno konzumiranje veće količine kafe može da izazove probleme sa vašim normalnim obrascima spavanja, posebno ako popodne uživate u šoljici kafe. Jedna studija pokazala je kod 197 srednjoškolaca, da se kod redovnog srednje umerenog unosa kofeina prijavilo rano jutarnje buđenje i dnevna pospanost, za razliku od grupe koja je pila manje količine kofeina.

Redovno ispijanje kafe ima i mnogo zdravstvenih koristi, a najbolji rezultati se postižu kada se svakodnevni unos kafe svede na minimum – pogotovo kada se kafa ispija samo ujutru – što vam čak može pomoći u režimu spavanja noću.

Puls vam se povećava.

Iako je jedna studija pokazala da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakih sat do pet sati nije prouzrokovalo povećani puls, ispijanje značajnije količine može dovesti do izmenjenog ritma otkucaja srca. Za to bi, ponavljamo, bila potrebna značajna količina kofeina.

Jeste li ikada iskusili tremor, drhtavicu nakon previše šoljica kafe? Ovo se zapravo može definisati kao predoziranje kofeinom, za koje Healthline navodi da mogu izazvati glavobolju, tremor, poteškoće sa spavanjem i kao što smo već pomenuli, povećani puls. Ako imate bilo koji od ovih neželjenih efekata, a ako pijete previše kafe, potražite medicinsku pomoć.

Osećate se umorno.

Prirodno je okrenuti se kafi – ili drugim oblicima kofeina – kada se osećate umorno. Ali da li ste znali da konzumiranje previše kofeina zapravo može imati negativan efekat? Naročito ako uključuje dodate šećere. U studiji koju je objavio Innovations in Clinical Neuroscience, gde su učesnici dobijali određene količine kofeinskih napitaka za energiju, pijenje kofeinskih napitaka – posebno sa šećerom – izazivalo je mentalni umor kod učesnika.

Iako je poznato da kofein uzrokuje smanjeni nivo energije kad nestaje iz organizma, najbolje je da ga odredite nestajanje kofeina iz tela za vreme kada planirate da spavate – umesto da se okrećete većoj količini kafe da biste ostali budni. Poremećaj sna kod vas može kasnije izazvati još veći umor tokom dana, tako stvarajući začarani krug.

Sada kada znate koliko kafe možete popiti, izbegavajte ove navike kafe koje vam skraćuju život, a nastavite sa onima koje vam mogu koristiti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mika Aleksic

Nezvanično saznajemo, Mika Aleksić, osumnjičen za višestruka silovanja ostaje u pritvoru.

vezbanje

Nedostatak ovoga dovodi vaše srce u rizik