in

TAJNI UGOVORI: Sin Mila Đukanovića saslušan zbog…

Blažo Đukanović, sin predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u svojstvu građanina.

On je odgovarao na pitanja tužilaca povodom slučaja „Pandora papiri“ javlja TVCG, a da će Blažo Đukanović biti saslušan juče je rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

S druge strane, Milo Đukanović će se o tom slučaju pismeno izjasniti, prenose podgoričke Vijesti.

„Pisano izjašnjenje je moguće. To se daje visokim funkcionerima, ne zato da bi bili privilegovani ili izdvojeni od drugih, nego da bi se izbegla procedura kontrolisanja prostorija. Gleda se da nije ko vodu otrovao, da nema negde eksplozivna naprava i to nam dane uzima. Mi zato napišemo pitanja koja bi mu bila postavljena kada bi došao i pošaljemo mu ih na izjašnjavanje. Ali ako bi bio pozvan da dođe, sigurno bi morao doći“, rekao je Katnić juče.

U „Pandora papirima“ se navodi da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je 3. oktobra na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Prema tim navodima, sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom „Pandora papiri“ (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. Do sada najveća baza objavljenih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšore destinacijama, uključujući Britanska devičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KAMERE SU SVE ZABELEŽILE: Ubica Djokića je došao na sahranu, a kada je sveštenik pomenuo zločinca, počeo je…” (VIDEO)

horoskop

Dnevni horoskop za 23. oktobar 2021. godine