in

Zašto je dobro jesti mandarine

Dobar su izvor vitamina C – mandarine mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C

Pored toga što su ukusne i predstavljaju glavno jesensko voće, mandarine nude višestruke zdravstvene koristi jer smanjuju rizik od raka, povoljno deluju na holesterol, podstiču mršavljenje, bogate su vitaminima C i A. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni.

LEKOVITA SVOJSTVA MANDARINE

Mogu smanjiti rizik od raka jetre. Naime, naučnici na Univerzitetu Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako redovno piju sok od sveže mandarine.
Dobar su izvor vitamina C – mandarine mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C je višestruko koristan, posebno u borbi sa slobodnim radikalima. Tako, između ostalog, mandarine jačaju i imunitet.

Mandarine utiču i na holesterol – mogu sniziti nivo lošeg (LDL) holesterola i to boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol pa se on lako sakuplja na zidovima arterija. Ukoliko se sakuplja holesterol, krv se usporeno kreće u suženim arterijama što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

MANDARINA ZA MRŠAVLJENJE

Redovna konzumacija hranljivih vlakana pomaže da duže osećate sitost. Takođe, treba znati da su mandarine odličan izvor dijetalnih vlakana – sadrže čak 3 g vlakana na 100 grama mandarina. Osim za probavu, mandarine su dobre i za dijabetičare, s obzirom na to da imaju nizak glikemijski indeks. Antioksidansi prisutni u mandarini smanjuju rizik od nastanka čira želuca i raka želuca, a sok od mandarine poboljšava metabolizam i rad jetre.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Američka Agencija za hranu i lekove prvi put odobrila prodaju e-cigareta

horoskop

Dnevni horoskop za 14. oktobar 2021. godine