in

Kosovska policija tvrdi da ih je napala kriminalna grupa, Brnabić pozvala NATO

19.03.2020., Zagreb - Konvoj kamiona krenuo je s naplatnih kucia Bregana prema Srbiji i BiH. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Severnoj Mitrovici, prošla bez problema

Policija Kosova je saopštila da je šest policajaca povređeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Severnoj Mitrovici, gde su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika.

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice i da je u svim drugim regionima, osim u Severnoj Mitrovici, prošla bez problema.

“Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja”, piše u saopštenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopštenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo telesne povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umešanih u napad na policajce je povređena.

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Severne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd. Policijska operacija je završena, situacija u severnom delu Mitrovice se smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Predhodno je premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane opštine Severna Mitrovica da ne nasedaju na izveštavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

BRNABIĆ POZVALA NATO

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas povodom upada jedinica Rosu na sever Kosova međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju, javljaju agencije.

Pozvala je međunarodnu zajednicu, KFOR i NATO da “zauzdaju” kosovskog premijera Aljbina Kuritija i ocenila da je situacija više nego dramatična

“Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila politika koju sprovodi Priština”, istakla je Brnabić u pisanoj izjavi koju je dostavila Vlada Srbije.

Povodom ulaska Rosu na sever Kosova i primene šok bombi i suzavca, kao i ranjavanje Srbina iz Zvečana, istakla je da je takvo ponašanje prevršilo svaku meru.

“Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa”, poručila je Brnabić.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Migranti imaju novu rutu do Nemačke, ove godine ih je ušlo preko 4.300

WhatsApp će uvesti opciju koju su mnogi jedva čekali, a tiče se privatnosti