in ,

Firma Prointer, u vlasništvu Slaviše Kokeze, dobila 17 tendera za godinu dana

Jednostavnom pretragom Portala javnih nabavki dolazi se do podatka o ukupno 17 javnih nabavki – od 11. augusta 2020. godine do 2. septembra 2021. – za koje je kao ponuđač izabran Prointer

Preduzeće Prointer, koje se u javnosti dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, članom SNS i bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, u proteklih godinu dana dobilo je posao na 17 javnih nabavki – što samostalno, što u konzorcijumu sa drugim firmama.

Ugovore su Prointeru kao najboljem ponuđaču – samostalno ili u grupi – dodeljivali i Elektroprivreda Srbije, GSP Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Službeni glasnik, Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i Jugoimport SDPR, Sekretarijat za finansije grada Beograda, JKP Parking servis… Samo pola godine ranije privođen je u SBPOK, a Vulin ga je optuživao za pokušaj atentata na Aleksandra Vučića!

Ako je neko zabravio, Kokezu su poltroni Aleksandra Vučića veličali i satanizovali preko noći, pa je i privođen na informativni razgovor. Em su ga poslovno povezali sa Veljom Nevoljom i Nebojšom Stefanovićem, čak ga je sadašnji pukovnik policije Aleksandar Vulin opisao kao tipa koji je “planirao da ubije predsjednika Aleksandra Vučića”. Malo ga je šef naprednjaka pustio niz vodu, malo ga je držao na dlanu, pa sad taj Kokeza više nije predsjednik FSS, ali zarađuje i dalje velike novce, a da nikakav postupak, nakon svega protiv njega nije ni pokrenut!

Sekretarijat za finansije Grada Beograda dodelio je 2. septembra ugovor u javnoj nabavci vrednoj 61,2 miliona dinara sa PDV-om preduzeću Prointer sistem doo Beograd. Reč je konsultantsko-servisnim uslugama za rešenja za sistemski softver (SAP ERP rešenja) na nivou indirektnih budžetskih korisnika – za 30 ustanova kulture, Turističku organizaciju Beograda, Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda, Prihvatilišta za decu Beograda i Centra za socijalno preduzetništvo, piše televizija N1.

Jednostavnom pretragom Portala javnih nabavki dolazi se do podatka o ukupno 17 javnih nabavki – od 11. augusta 2020. godine do 2. septembra 2021. – za koje je kao ponuđač izabran Prointer, preduzeće koje se dovodi u vezu sa Slavišom Kokezom, iako je kao njen jedini vlasnik i direktor od oktobra 2018. godine u registar APR upisana – Ivana Rajić.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Prointer sistem doo osnovan je u decembru 2012. godine. Osnivač je bio Zoran Stojanov koji se dve godine kasnije “ispisao” iz Registra privrednih društava, da bi kao osnivač i direktor bio upisan Slobodan Kvrgić, koji na tom mestu ostaje do oktobra 2018. godine.

Prema navodima Insajdera, koliko je Prointer u tom periodu postao dominantan zahvaljujući poslovima sa državom najbolje pokazuje podatak da je tokom 2012. Prointer pobedio samo na jednom, a 2016. na čak 150 tendera – od uvođenja informacionih sistema do nabavke štampača i tonera.

O poslovnoj vezi Kvrgića i Kokeze pisalo se 2017. godine.

Tada je, opet prema istraživanju Insajdera, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza (početkom jula 2017.) prodao Eurosalon fabriku Slobodanu Kvrgiću, vlasniku firmi Prointer i Alti.

“Od istog tog čoveka, Kvrgića, Slaviša Kokeza je samo dve i po godine prije kupio istu tu fabriku, ali za – pet puta manje novca”, navodi Insajder.

Da je Kokeza bio vlasnik Eurosalon fabrike vidi se i iz dokumenata dostupnih na sajtu Agencije za privredne registre.

Danas je jedini vlasnik Eurosalon fabrike firma – Prointer sistem doo.

Istu upisanu poslovnu adresu u registru APR imaju: Prointer sistem doo, Eurosalon fabrika, Prointer-WEB (u vlasništvu Ivane Rajić koja je upisana i kao vlasnik Prointer sistema). Zatim, Iskratel Prointer – u vlasništvu slovenačke firme Iskratel – 45 posto udela, slovenačkog državljanina Tihomira Rajlića – 10 posto, firme Proret Beograd na istoj adresi kao Prointer (koja je inače do januara 2020. poslovala pod imenom Prointer IT Solutions kada je registrovana promena naziva) sa 35 posto udela i – Ivane Rajić sa deset posto udela. Istu adresu u svojim poslovnim knjigama ima i Energostoft ITSS (u vlasništvu Prointer sistema).

Partneri u nabavkama

U javnim nabavkama u proteklih godinu dana firma Prointer učestvuje ili samostalno – poput upravo dobijenog posla koji je raspisao Sekretarijat za finansije Grada Beograda, ili kao član grupe ponuđača, poput posla koji je zajedno sa Eurosalon fabrikom dobio kod Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Tačnije, u slučaju javne nabavke nameštaja za MUP, posao od 2,25 miliona dinara, 11. maja ove godine dobila je grupa ponuđača: Eurosalon fabrika i Prointer- Web koji je zvanično u vlasništvu Ivane Rajić, koja je istovremeno vlasnica i firme Prointer sistem.

Inače, prema okvirnom sporazumu koji je MUP krajem aprila ove godine sa više ponuđača (među kojima je i grupa Eurosalon fabrika i Prointer-Web) ovo ministarstvo je oglasilo nabavku pločastog nameštaja (stolovi, ormari i drugo), stolica, radnih fotelja i drugo i metalnog nameštaja.

Od programiranja do poreskog savetovanja

Na sajtu Prointera navodi se da je reč o “vodećoj kompaniju u Srbiji i regionu za pružanje usluga i implenatciju rešenja na polju Informacionih tehnologija”.

“Prointer permanentno prati dostignuća u oblasti dizajna, razvoja i primene visoko pouzdanih, sigurnih i fleksibilnih IT poslovnih rešenja i sistema zasnovanih na tehnologiji koja omogućava rešavanje problema u najzahtevnijim i najkritičnijim poslovnim oblastima”, stoji na poslovnoj internet stranici firme.

Prema zvaničnim podacima APR, preduzeće Prointer (Prointer sistem doo) u startu je, 2012. godine, bilo registrovano za računarsko programiranje. Sedam godina kasnije – 13. marta 2019. godine menja pretežnu delatnost u – računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi i poresko savetovanje.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 06. septembar 2021. godine

Oko 130.000 naručenih obroka na OI u Tokiju bačeno na smeće