in

VLADIMIR VUKČEVIĆ PORUČUJE VUČIĆU: „Nedopustivo je da predsednik Srbije izjavljuje da ne želi da hapsi optužene za ratne zločine“

Prema njegovim rečima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je nedopustivo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da ne želi da hapsi osobe koje su optužene za ratne zločine, a žive u Srbiji i dodao da Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine i pred domaćim sudovima, jer ima potpisan memorandum o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

“Možemo da sudimo jer imamo memorandum o saradnji i Bosanci mogu da nam ustupe dokaze, jer imamo protokole o razmeni dokaza”, rekao je Vukčević za Autonomiju.

Dodao je da se upravo Srbija zalagala za takozvani princip univerzalne nadležnosti, po kojem može da sudi za ratne zločine bez obzira na čijoj su teritoriji ti zločini počinjeni.

Vukčević je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine ne radi ništa i dodao da je tužiteljica Snežana Stanojković i dovedena na njegovo mesto upravo da ne bi ništa radila.

“Kada sam ocenjivao moje moguće naslednike, dao sam joj jedinicu na skali od jedan do pet. Reč je o osobi koja je studirala 12 godina. Antihaški lobi je doveo da bi mogli da rade šta hoće”, kazao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Dodao je da bi suština posla Tužilaštva za ratne zločine trebalo da bude suočavanje s prošlošću i utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca, kako bi se skinula sramota sa leđa celog naroda.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milo Djukanovic

ĐUKANOVIĆ nije prijatelj Srbije: “Crna Gora podržava sve ciljeve Kosova”

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 25. avgust 2021. godine