in ,

Apple traži od zaposlenih da nose telesne kamere kako bi pomogli da se zaustavi curenje informacija

mobilni telefon

Apple traži od nekih zaposlenih da nose telesne kamere u pokušaju da spreče neke zaposlene da iznose proizvode i informacije.

Najnoviji iPhone ili MacBook su verovatno uređaji koji najviše procure na Internetu. Prema informacijama koje je objavio TechNews, Apple od nekih zaposlenih traži da nose telesne kamere u pokušaju da spreči iznošenje proizvoda i curenja informacija.

Apple traži od zaposlenih da nose telesne kamere

Prema ekskluzivnom izveštaju Front Page Tech-a, od određenih zaposlenih u Apple-u se traži da nose telesnu kameru dok su na poslu. Ovaj potez dolazi u pokušaju da se spreči zaposlenike da iznose nove proizvode i informacije i „kako bi se osiguralo da njegove tajne hardvera ne cure“.

Nove mere bezbednosti odnose se samo na određene timove koji rade na određenim proizvodima. To znači da će Apple tražiti od zaposlenih u timovima koji rade na novom softveru i hardveru da nose kamere, a ne od zaposlenih u maloprodaji. Od zaposlenih koji nose telesne kamere, Apple bi mogao da traži i pregleda snimke, kao i da nadgleda svako sumnjivo ponašanje.

Dajući podršku ovom izveštaju, Front Page Tech pruža informacije o tome koje će kamere nositi zaposleni u kompaniji Apple. Navodno će Apple tražiti od zaposlenih da nose “policijske” telesne kamere slične Akon Bodi 2, koja se široko koriste u američkim agencijama za sprovođenje zakona.

Prilično je ironično da su Apple-ove nove mere bezbednosti u sprečavanju curenja, zapravo već procurile. Možda je to zamka ili mamac u zamenu za pokušaj prepoznavanja curenja, ili je Appleova bezbednost zaista toliko loša.

Zašto iz Apple-a toliko curi?

Jasno je da Apple mrzi curenje informacija, a kompanija je to i dokazala tokom godina. Steve Jobs govorio je anketarima da bi “radije dao otkaz”, nego da ignoriše one koji pusštaju da cure informacije kada je iPhone pronađen u baru 2010. godine. U poslednjih nekoliko godina Tim Cook upozorio je na oštre kazne protiv zaposlenih koji iz Apple-a iznose informacije.

Nedavna je Apple pisao onima koji objavljuju reportaže tražeći od njih da prestanu da objavljuju informacije i objašnjavaju zašto Apple toliko mrzi curenja. Prema tom pisanju, Apple ne želi da se njegove tajne otkrivaju konkurentima.

Ovo, naravno, ima smisla i ključna je poslovna taktika. Ako želite da nadmašite svoje konkurente, ne obavestite ih šta radite. Uprkos tome, nove mere bezbednosti koje zahtevaju od određenih timova da nose telesne kamere deluju pomalo preterano.

Apple pokušava da zaustavi curenje

Tokom protekle nedelje čuli smo da oni koji testiraju opremu i influenserikoji se bave snimanjem klipova o novinama iz sveta tehnike dobijaju pisma od Apple-a koji od njih traži da prestanu da izveštavaju o njihovim novim proizvodima. Čini se da se Apple, navodnim novim merama bezbednosti, uvođenjem nošenja telesne kamere, trudi da zaustavi curenje.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

zoran kesic

Zoran Kesić: Kako se postaje Ništa (na primeru Ane Brnabić)

poplave zapadna evropa

Voda probila nasipe, naređena evakuacija grada Venloa