in

Del Ponte priznala: Olbrajt vršila pritisak prilikom istrage protiv Haradinaja, tvrdeći da će biti nemira na Kosmetu!

Nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte u intervjuu za nemački “Špigl” izjavila je da je bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt upozorila u vezi istrage protiv bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi Gazeta ekspres.

Na direktno pitanje da li su joj američki političari rekli da ne istražuje Albance sa Kosova i Metohije, Del Ponte je navela slučaj u kojem je Olbrajtova, kako navodi, tražila da bude oprezna.

– Nisu, jer bih tada mogla da se žalim javno. Ali me je Medlin Olbrajt, koja je u to vreme bila državni sekretar, pozvala i rekla mi preko telefona: Karla, polako, polako. Budite oprezni sa bivšim komandantom OVK Ramušem Haradinajem, inače će biti nemira na Kosovu (i Metohiji) – rekla je Karla Del Ponte.

Na konstataciju novinara da u svojoj knjizi piše da je bila kritikovana što je pažnju više fokusirala na okrivljene Srbe, Del Ponte je rekla da je to bilo tako jer su “Srbi počinili više zločina nego Albanci sa Kosova i Metohije ili Hrvati”.

Del Ponte, međutim, navodi i da je istina da su međunarodna zajednica, NATO, imali dokaz zločina koji su počinli Srbi, koje su im dostavili, a što je uticalo da se stvari odvijaju brže.

– Takođe je istina da SAD nisu želele da ispitujemo ratne zločine iz političkih razloga. Imali smo puno poteškoća u istrazi OVK i kosovske policije jer su nas SAD usporile- kazala je Del Ponte.

(Kosovo online)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Treneri osmislili 30-dnevni izazov koji topi masnoće i jača stomak: donosimo vam vodič u 7 koraka koji će vam olakšati postizanje cilja

ceda jovanovic

Krivična prijava protiv Čede Jovanovića zbog nasilničkog ponašanja!