in ,

GOOGLE PROMENA: Mnogi će se razočarati novom promenom na Guglu, moraće da plate…

Google je godinama svim korisnicima usluge Google Photos omogućavao neograničenu besplatno sladištenje komprimiranih fotografija visokog kvaliteta (dakle, ne fotografija izborne veličine), ali kako su najavili krajem prošle godine, na snagu je stupila velika promena u vezi s načinom čuvanja fotografija.

Google, naime, ukida tu mogućnost neograničenog skladištenja, pa će svaka fotografija i videozapis koji postavite na ovaj servis, zauzimati ograničeni prostor koji dijele Gmail, Disk i fotografije.

Besplatni prostor koji je dostupan svim korisnicima je 15 GB, ali kako to mnogima nije dovoljno, dostupne su i pretplatničke opcije u sklopu servisa Google One pa ko želi, može kupiti dodatnih od 100 GB do čak 10 TB prostora za čuvanje podataka.

Kako bi korisnicima olakšao tu promenu, Google je na svom blogu objavio nekoliko uputstava.

Prva se odnosi na sve korisnike koji na Googleu već imaju gomilu sačuvanih fotografija čija ukupna veličina premašuje 15 GB i oni nemaju razloga za zabrinutost, jer će čuvanje tih fotografija i dalje ostati besplatna i one neće zauzimati taj prostor besplatnih 15 GB. Ipak, sve fotografije i videozapise koji se od danas sačuvaju na Googleovom servisu za fotografije, zauzimaće taj prostor. Jednom kada memorija dosegne ograničenje, korisnici će morati da kupe dodatni prostor ili će morati da se odluče za neke alternativne servise, poput OneDrivea, Dropboxa i druge. Naravno, i na tim je servisima za čuvanje veće količine podataka potrebno plaćati pretplatu.

Druga stvar koja će pomoći korisnicima pri ovoj promeni jest što im Google daje personaliziranu procenu vremena koliko dugo će moći da skladište fotografije do trenutnog ograničenja (dakle do 15 GB ili, u slučaju korisnika koji već koriste neku od pretplatničkih opcija, do 100 GB ili više). Ekipa iz Google predviđa da će više od 80 posto korisnika moći da čuva svoje fotografije u visokom (ne izvornom) kvalitetu još najmanje tri godine. Kada se broj zauzetih GB približi ograničenju, Google će korisnike obavestiti mejlom.

Još jedan novitet namenjen korisnicima je besplatan alat za upravljanje sačuvanih podataka. Naime, putem tog alata Google će korisnicima davati predloge fotografija ili videozapisa poput zamućenih fotografija, snimaka ekrana, velikih videa itd. koje bi mogli izbrisati i time uštedeti prostor.

Poslednji novitet odnosi se na promenu imena za skladištenje podataka pa će se, umesto skladištenja fotografija u visokom kvalitetu, naglašavati kako su one sačuvane na način za uštedu prostora. Pri tome, napominju iz Gugla, fotografije i videozapisi i dalje će biti sačuvani u “istom visokom kvalitetu”.

Takođe, za korisnike koji su do sada čuvali fotografije i videozapise u izvornom kvalitetu, dostupna je i mogućnost oslobađanja prostora tako da se te fotografije komprimiraju iz izvornog u visoki kvalitet. Ova je opcija dostupna pod postavkama Googleovih fotografija.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

saobracajna nesreca

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA: Poginule četiri osobe, više povređenih…

horoskop

Dnevni horoskop za 4.jun 2021. godine