in

Vučić dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom

Aleksandar Vucic

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije.

Unaprediće odnose na nivo političkih direktora. Vučić je dodao da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje – u priznanje samoproglašene nezavisnosti.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa patrijarhom i vladikama SPC, članovima Arhijerejskog sabora, rekao da je Grčka svojevremeno, kada je Priština uvodila takse na robu iz centralne Srbije, dala mogućnost da se otvore trgovinske kancelarije, a sada se otišlo na nivo više.

“U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra”, objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti.

To je, prema njegovim rečima, problem, jer se time ne pokazuje samo da bi Evropa kad je reč o Kosovu i Metohiji mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodnom pravnom poretku.

Rekao je da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine.

Onda bi se, kaže, išlo na bilateralne dogovore, gde bi neka treća zemlja predstavljala Prištinu u međunarodnim organizacijama, i tako postala deo NATO-a.

“Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima”, naglasio je Vučić.

Upitan da li je dobio uveravanja da Grčka neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, kaže da takva uveravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni “uvećavaju nivo svojih odnosa”, kako sami kažu, sa Kosovom.

Najavljeno je da će grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas posetiti Prištinu početkom juna, i da će se sastati sa nosiocima privremenih kosovskih institucija.

Rekao je i da nije reč samo o jednoj zemlji, jer će posle slediti pritisci na druge zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

“U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje”, ukazao je on.

Vučić je zaključio da je pred Srbijom mnogo težak politički period, ali da ni u tome ni drugim pitanjima predaja nije opcija.

Predsednik je preneo da je na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, i da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 28. maj 2021. godine

kk Crvena Zvezda

Budućnost je prošlost! Crvena Zvezda prvak ABA lige