in

SNS kao najmoćnija politička organizacija “pojela” više od 10 partija, koje su na kraju ušle u koaliciju sa njima

Srpska napredna stranka ubedljivo je najmoćnija politička organizacija u Srbiji od obnove višestranačkog sistema, a za gotovo 13 godina koliko postoji uspela je, na ovaj ili onaj način, da “pojede” dvocifren broj kolega. I, čini se, ne planira da se zaustavi.

Poslednja stranka koja se našla na meniju naprednjaka je Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića. Mlada i relativno stabilna politička organizacija, koja je nakon izbora za Narodnu skupštinu prošle godine uspela da pređe cenzus i postane parlamentarna, odlučila je da prihvati poziv SNS da dođe u njihove redove.

Ujedinjenje sa SPAS-om najavio je Aleksandar Vučić, Šapić je ubrzo na ponudu potvrdno odgovorio i već do kraja maja predsednik gradske opštine Novi Beograd trebalo bi da postane visoki funkcioner SNS-a.

SPAS će nakon ujedinjenja koje je na pragu postati prva, na republičkom nivou relevantna partija, koja se potpuno utopila u SNS, ne ostavljajući, makar ni formalno, prostora da ukoliko nekada bude došlo do “razvoda” može da nastavi da postoji.

A pre SPAS-a naprednjaci su progutali čak 10 partija sa republičkog nivoa, i veliki broj malih lokalnih pokreta i stranaka, koje danas na papiru postoje, ali o njihovoj, sudbini njihovih lidera, funkcionera i članova, više ne od odlučuju same, već to čine u SNS-u.

Od kako je formirana, jeseni 2008. godine, SNS je počela sa taktikom pripajanja manjih organizacija, različitih ideoloških načela. Iako je, kako su godine prolazile, ova stranka sve više jačala, došavši u poziciju da su danas apsolutno dominantna partija koja drži sve poluge vlasti, te im “pomoć prijatelja” i sabiranje procenata više nije potrebno, recept nisu menjali i nastavili su sa ujedinjavanjem.

Tako je stvorena jedna velika “catch all” organizacija, koja nema jasnu programsku i ideološku vizuru i okuplja u svome krilu najrazličitije opcije, od proruskih do prozapadnih, od onih koje zagovaraju evroatlantske integracije do onih koji čvrsto veruju da je budućnost Srbije na istoku.

Ivo Čolović, programski direktor CeSID-a kaže za “Blic” da način na koji SNS funkcioniše sa svojim partnerima ne bi trebalo posmatrati isključivo u ovom trenutku, već i u “momentima kada je ona došla na vlast, kada je svaki glas bio značajan kako bi preuzela vlast u zemlji”.

– I tada je izašla u široj koaliciji na izbore i kada se pogledaju te stranke većina njih je i dalje uz SNS uz određene dodatke. SNS im je omogućio da zadrže ime, visoke funkcije, nekima čak i da ojačaju u odnosu na ono što su imale. Ne treba zaboraviti da nijednoj nije potpuno oduzela identitet – smatra Čolović.

A zašto je baš SPAS-u SNS rešila da potpuno oduzme identitet? Čolović smatra da deo odgovora leži u momentu kada je došlo do ovog ujedinjavanja.

– SPAS kao politička partija dolazi u koaliciju sa SNS u momentu kada je SNS prilično ojačala, kada pod nekim drugim uslovima može da određuje na koji će način ući u koaliciju sa nekom od partija. SPAS je specifična organizacija, relativno mlada i nedovoljno strukturalno jaka da bi sada imala poteškoće oko integracije sa SNS – navodi on.

Hoće li SPS uskoro na “meni”?

Dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka Socijalistička partija Srbije i njihov lider Ivica Dačić naglašavaju kako su zadovoljni saradnjom sa SNS iako im je nakon poslednjih izbora pripao značajno manji dio kolača nego u prethodnim raspodelama funkcija.

Na predsedničkim izborima 2017. godine socijalisti prvi put u tri decenije dugoj istoriji ove stranke nisu imali svoga kandidata, a pred najavljene vanredne parlamentarne izbore u aprilu naredne godine, funkcioneri SPS uveliko pičaju o potrebi da se sa SNS izađe na zajedničkoj listi i spreči rasipanje glasova. A ukoliko ovakva odluka bude i zaista doneta, mogla bi da predstavlja veliki rizik po SPS, da ne završe slično kao neke od kolega, i budu nesumnjivo najveći zalogaj naprednjaka.

Sagovornik “Blica” ističe da su socijalisti 2017. napravili “veliki propust” koji se kasnije odrazio na njihov rejting.

– Veliki propust za partiju koja ima takav renome. Ne zaboravimo da je to praktično jedina stranka koja je od obnove višestranačja u Srbiji učestvovala u svim sazivima parlamenta i imala ozbiljne i snažne kandidate na svim predsedničkim izborima. Taj kompromis koji su napravili prema SNS 2017. koštao ih je na narednim izborima, kada su na nivou Beograda osvojili duplo manje glasova nego na prethodnim izborima. Onda su nastavili da gube glasove i na parlamentarnim izborima – kaže Čolović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ana Brnabic

Brnabić: Ukida se roming između Srbije i Grčke

gaza

Haos na Bliskom istoku, Izrael planira potez koji bi izazvao totalni rat, iz Hamasa poručuju: ‘Imamo još iznenađenja!‘