in

SOHA ZAKI ŽELI DA POSETI SRBIJU

UPOZNAJTE EGIPATSKU SPISATELJICU SOHU ZAKI

Soha Zaki (arapski: سهى زكى, puno ime: Soha Zaki Abdel Moneim Mustafa: سهى زكى عبد المنعم مصطفى, rođena 25. novembra 1974. u Kairu) je poznata egipatska književnica, esejista, romanopisac i novinar urednik.

Soha Zaki
http://Soha%20Zaki

Biografija i karijera

Na Univerzitetu u Kairu u Egiptu diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Svoja dela počela je da objavljuje veoma mlada, i odmah na početku karijere njen talenat za pisanje prepoznali su ugledni univerzitetski profesori i poznati književni kritičari, koji su rekli da je “Soha Zaki pisac sa svetlom i jasnom budućnošću u svetu priče i romana. Njeno pero je kreativno i uvek vijori na nebu kreativnosti i sjaja”.

Potiče iz ugledne egipatske porodice u kojoj su svi novinari, i deda i braća; njen otac Zaki Mustafa i dalje piše kolumne za novine u 85-oj godini života. Soha je ostala udovica veoma mlada kad se njen suprug Muhamed Husein Bakr, takođe pisac, iznenda razboleo i umro, sa njim ima ćerku koja se zove Noha.

Soha Zaki je dugogodišnji novinar i urednik časopisa Horreyati koje izdaju dnevne novine Al Gomurija u Egiptu. Autor je stotine tekstova o kulturi, istoriji, politici i arheologiji, objavljenim u časopisima Nova Kultura, Veče Al Ahrama, Republika, Književno veče, Književne vesti, Kulturno okruženjenje… Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja nagrada književne agencije “Sfinga”.

Autor je deset knjiga, od kojih su najpopularniji romani Rane na prstima, Zla veštica, Fatima, Godine i previranje, Odžak snova

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 10. maj 2021. godine

NOVINARKA RADA SARATLIĆ OBRISANA SA VIKIPEDIJE