in

Vučić nakon sastanka sa Boreljom: Najbolja poseta Briselu ikada, nastavak dijaloga 13. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije posle “tet-a-tet” sastanka u Briselu.

“Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija”, naveo je on.

On je zahvalio Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je kazao da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

“Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezbednosna i spoljna politika”, dodao je Borelj.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda I Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

“Ohrabrio sam predsednika Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa”, ocijenio je Borelj.

Vučić je istakao da je ovo jedna od najboljih poseta koje je imao ne samo u Briselu, već u svim glavnim gradovima zemalja EU”.

“Među glavnim temama je bio dijalog Beograda i Prištine. Imamo mnogo posvećeniji pristup, došli smo u Brisel u dobroj nadi, nadajući se da ćemo pronaći istu odlučnost i na drugoj strani”. Razgovarali smo i o vladavini prava, što je dio naših pristupnih pregovora. Pričali smo, kao i pre nekoliko dana sa evropskim predstavnicima u Beogradu, o energetskim reformama. Očekujemo nepristrasan pristup EU”, naveo je Vučić.

Kako je istakao, Srbija je dobili podršku da ćem zajedno izgraditi brzu prugu iz Beograda do Niša, ali i od Niša do granice sa Severnom Makedonijom, što će biti velika promena.

“Srbija će izgledati 100 odsto drugačije. Iz evropskih fondova dobićemo 35 odsto sredstava za izgradnju železničke pruge. Pozvao sam sve visoke predstavnike EU da posete Srbiju”, dodaje on.

Vučić o non pejperu

“To je valjda fantomski dokument, nisam ga video i ne pridajem mu značaj. Moramo da se koncentrišemo na stvari koje imaju veću važnost, pre svega oko BiH da i ona pronađe put ka EU. Mi želimo celi Zapadni Balkan nepromenjenih granica, to mi je jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatu”.

“Nisam razgovarao sa premijerom Janšom skoro. Kada smo poslednji put razgovarali, teme su bile pandemija i pomeranje nekih ljudi sa italijanske granice, ali to je bilo davno. Ja sam otvoren za sve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju. Podržavamo integritet BiH, kao i integritet RS u okviru BiH. To sam rekao više hiljada puta. Nisam video nikakav dokumet, niti mi ga je bilo ko predstavio”, dadao je on.

“Za nas je najvažnije da popravimo standard i vratimo naše građane iz inostranstva”.

BORELJ: Nastavak dijaloga 13. maja u Briselu! Nova runda razgovora Beograda i Prištine 11. maja.

Vučić je juče večerao sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom, a danas se, osim sa Boreljom, sastao i sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

Predsednik Srbije će se u popodnevnim časovoma sresti i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, a Vučićeva dvodnevna radna poseta Briselu završava se večerom koju u njegovu čast organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vucic eu

Vučić najavio velike projekte za Srbiju: Nećemo biti ista zemlja kao pre 10 godina

vucic

KOHA: NOVI “NON PEJPER” Na pomolu je rasplet, Vučić priznaje Kosovo, a zauzvrat će dobiti…