in ,

Kirgistan promoviše otrovni koren kao lek za Covid-19 : „Oni koji imaju blage simptome oporaviće se za jedan dan, a oni sa težim oblikom bolesti za tri do četiri“

Kirgistan će koristiti biljni tonik u lečenju Covid 19 bolesti, najavio je ministar zdravlja nakon što je predsednik zemlje pohvalio proizvod uprkos upozorenjima medicinskih stručnjaka da sadrži potencijalno smrtonosne toksine.

Ministar zdravlja Alimkadir Bejšenalijev otpio je pred novinarima gutljaje rastvora koji sadrži ekstrakte korena akonita dok je pričao o njegovim lekovitim svojstvima. FOTO: AFP

Ministar Alimkadir Beišenaliev pio je na internet brifingu preparat od endemskog biljnog korena kako bi pokazao da je bezbedan.

„Oni sa blagim simptomima oporaviće se za jedan dan, a oni sa težim oblikom bolesti za tri do četiri“, tvrdio je.

Predsednik Sadir Džaparov lično je lekarima dao recept koji je dobio od oca i oni ga već koriste, rekao je ministar zdravlja.

Not Bermet Bariktabasova, stručnjak za zdravlje i bivši savetnik ministarstva zdravlja, biljku opisuje kao jednu od najotrovnijih u Kazahstanu.

„Čak i u najmanjim dozama, ekstrakt snažno negativno deluje na telo i čovek može brzo da umre“, kaže ona, dodajući „Vraćamo se u srednji vek“.

U Kirgistanu je više od 90.000 ljudi zaraženo virusom Covid 19, a više od 1.500 je umrlo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kritikovala je u četvrtak odluku o promociji leka.

„Lek koji nije bio podvrgnut kliničkim ispitivanjima ne može se registrovati i preporučiti stanovništvu za široku upotrebu“, rekla je SZO.

Gospodin Beišenaliev je tvrdio da je gospodin Džaparov uspešno lečio “hiljade zatvorenika” koristeći ovo rešenje pre nego što su ga demonstranti isčupali iz zatvora i katapultirali na vlast tokom političke krize prošle godine.

Gospodin Džaparov nije prvi vođa koji tvrdi da ima biljni lek za koronavirus.

U Turkmenistanu, drugoj centralnoazijskoj zemlji, lider Gurbanguli Berdimuhamedov predstavio je koren sladića kao lek za Covid-19, bolest za koju insistira da još uvek nije dodirnula njegovu izolovanu zemlju od šest miliona ljudi.

Takodje je i predsednik Madagaskara Andri Rajoelina tvrdio da ima uspešnu lokalno pripremljenu infuziju na bazi antimalarijske biljke artemisia u borbi protiv virusa.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

svetislav basara

SVETISLAV BASARA: Serijske samoubice – kad jedan skoči, skočiće još desetak

horoskop

Dnevni horoskop za 18. april 2021. godine