in , ,

Neverovatni prizori iz grada duhova: Nekada je bio pun života, a danas izgleda kao iz horor filma

Severnij Rusija

Ruska novinarka i fotografkinja iz Moskve, Maria Passer (26) svojim je dronom i fotografskim objektivom zašla u svet polunapuštenog i potpuno zaleđenog mesta Severnij – piše Dolores Drvodelić za Jutarnji list.

U nekad radničkom naselju, u kojem su živeli radnici rudnika uglja, nekad je živelo nekoliko desetina hiljada stanovnika.

Mesto je 11 kilometara udaljeno od zloglasnog grada Vorkuta u Republici Komi u Ruskoj Federaciji, u kojem je nekad bio jedan od Stanjinovih gulaga.

Mesto danas izgleda kao da je zaleđeno u 60-im ili 70-im godinama prošlog veka. Čini se tako zbog niza napuštenih zgrada, u kojima su ljude zamenili sneg i led. Da u naselju još uvek ima ljudi govore pokoji dimnjaci iz kojih izlazi dim.

I fotograf Arsenij Kotov, čiji su motivi arhitektura i život u post-sovjetskom svetu, svojim je objektivom zabeležio nestvarne fotografije. On je uhvatio perspektivu iz unutrašnjosti, koja se čini još jezivijom.

Prozori i vrata koji su pukli pod pritiskom leda i snega, zatrpana stepeništa, ledenice koje su nastale nakon što su u zgradama počele pucati cevi, kao i razbacani ormari i napušteni nameštaj govore o odlučnosti napuštanja Severnija.

Razrovani ormari i komadi nameštaja jedino su što još podseća na ljude

Kada su se ranih 2000-ih godina počeli zatvarati rudnici, stopa nezaposlenosti je počela rapidno da raste, a stanovništvo nije dugo dvoumilo da li da napusti jedno od najhladnijih mesta na Zemlji. #SEVERNIJ

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bane vidakovic

Banetu Vidakoviću 100.000 dinara kazne zbog heroina

helen mekrori

Od raka umrla zvezda Peaky Blindersa i Hari Potera: ‘Preminula je onako kako je živela – neustrašivo‘