in

JAPANDI – Kombinacija japanskog i skandinavskog stila u uredjenju prostora, evo kako da ga primenute kod vas

japandi

Japandi je novi hit u uređenju enterijera, a kombinacija japanskog i skandinavskog dizajna bez obzira na veliku geografsku razliku dveju zemalja ne treba da nas čudi jer se u obe uvažavaju predmeti koji su izrađeni ručno, napravljeni pažljivo i polako, a na kraju s mišlju da traju.

Iako se oba stila nekima na prvu mogu učiniti hladno sa svojim čistim linijama i ne dopuštanjem ulaska nikakvih ekscentričnih boja i materijala, oni su prvenstveno orijentisani na sklad i mirnoću. Ono što ih i čini tako kompatibilnim je jednostavnost i funkcionalnost pomešana s ljubavlju prema prirodnim materijalima i kvaliteti izrade.

Ti dobro poznati atributi sada su se pomešali pa su brojni dizajneri s drugih krajeva sveta udružili snage i kreiraju novi japanski minimalizam bilo da se radi o nameštaju, dekoracijama ili uređenju celih enterijera u neutralnim tonovima i prirodnim teksturama.

Kada govorimo o japandiju ne možemo ga ograničiti samo na fizičko i materijalno već su u njega ukomponirani i stilovi života, tj. nordijski hygge – izraz za osećaj prijatnosti i opuštenosti kod kuće i japanski wabi-sabi – pronalaženje lepote u nesavršenosti. Te dve kulture se usklađuju kako bi se stvorila atmosfera lišena stresa. Japandi dizajneri kažu da pokušavaju ljudima da omoguće da stvore čisto, mirno okruženje u kojem se mogu istinski opustiti. 

Japanci imaju najbolje očuvano umeće zanatlija i poštuju tradiciju, pa ih je najlakše opisati kao perfekcioniste. Nameštaj je jedna od retkih kategorija proizvoda u našem suvremenom svetu koja zapravo nije pokrenuta isključivo tehnologijom, već kombiniranjem materijala s ličnom estetikom. Možemo primetiti da i skandinavski i japanski rukotvorci obuhvataju ove kvalitete pri promišljanju prostora u kojem borave.

Posljednja u nizu kategorija koja povezuje oba dizajna je topografija. I skandinavska i japanska kultura razvile su se u surovim prirodnim sredinama koje je nemoguće bilo pokoriti sebi i trebalo je s njima naučiti živeti. To se oseti na estetici, pa se od malo boja koje se koriste ponajviše ističu sivkasto plava, svetlo zelena u kombinaciji s drvetom, kamenom koji se namerno ostavlja donekle neobrađen.

Ako se odlučite da uredite stan u ovom stilu ili to uradite barem s jednom prostorijom, neka to bude ona u koju ulazi najviše sunca, a za veče pronađite lampe od papira koje daju blagu svetlost nalik mesečini.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 16. april 2021. godine

mercedes eqs

Svetska premijera: Mercedes EQS je nešto sasvim drugačije