in

Doček Dunavskog bana

dunavska banovina

Кao što Vam je poznato, u skladu sa osnovnim ciljevima novog režima izraženim u Šestojanuarskoj proklamaciji Кralja Aleksandra izvršena je i nova podela države kao i njen naziv. Zakon je promenio naziv Кraljevine SHS u Кraljevinu Jugoslaviju, čime je definitivno odbačen Pašićev koncept očuvanja srpskog imena u nazivu države, a njenu teritoriju podelio u devet banovina.

U saopštenju predsednika vlade Živkovića, između ostalog se kaže: “Naša država koja je bila podeljena u 33 oblasti, deliće se ubuduće na 9, a koje će se zvati banovine. Ovakvom podelom se centralna uprava rasterećuje, a administracija uprošćuje i celishodnije organizuje… Pri određivanju granica novih oblasti vodilo se prvenstveno računa, da te granice budu prirodne…”

U tekstu koji sledi je osvrt na Dunavsku banovinu, kao jednu od devet imenovanih. S obzirom na to da je najvažniju ulogu u “saobražavanju” života u Dunavskoj banovini ideologiji jugoslovenskog nacionalnog i državnog jedinstva trebalo da ima ban, izbor osobe za tu delikatnu funkciju nije bio lak. Za prvog bana Dunavske banovine imenovan je Daka Popović, ugledni Novosađanin, građevinski inženjer, svojevremeno radikalski poslanik i ministar za agrarnu reformu. Savet grada Novog Sada počeo je pripreme za svečani doček prvog bana Dunavske banovine. U saopštenju Saveta je stajalo: “Počašćeni smo što je Novi Sad određen za sedište Dunavske banovine i što je za Bana imenovan rođeni Novosađanin. Ovu našu radost izrazimo na dostojan i veličanstven način prilikom dolaska Bana g. Popovića Dake iz Beograda, dana 13. oktobra u nedelju u 2.05 posle podne. Doček će biti na željezničkoj stanici, gde će se škole, ustanove i udruženja postojiti po utvrđenom rasporedu. Sa stanice prati Bana građanstvo u povorci do gradske kuće”.

Međutim, Ban Daka Popović u svojim sećanjima ostavio je zapisano u kakvim se neprilikama našao novosadski odbor za doček, usled toga što je predsednik vlade Živković, inače od ranije u neskladnim odnosima sa Popovićem, za isti dan zakazao posetu rodnom Požarevcu… i dok se u Novi Sad sleglo čak 60.000 ljudi, požarevački zbor bi ispao znatno manje posećen, te je Živković poručio Popoviću da odloži odlazak u Novi Sad.

Odbor za doček došao je u nepriliku, jer su pripreme za doček u Novom Sadu već odmakle. Duž pruge Zemun-Novi Sad čekali su mnogi građani i školska deca da im prođe prvi ban, a bana nema. Po Novom Sadu su treštale muzike i igralo se kolo, a bana ni od korova.

Neslaganje prvog bana Dunavske banovine s predsednikom vlade Živkovićem, dovelo je do ostavke Dake Popovića u januaru 1930. godine. Ostavka nije značila kraj Popovićeve karijere, ali je na osoben način nagovestila česte smene u Banskoj upravi i nestabilne političke prilike u Dunavskoj banovini tokom naredne decenije.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 15. april 2021. godine

vucic i putin

Vučić otkrio kada očekuje Putina u Beogradu…