in

Andrić – prijem u partiju

Ivo Andric

Preskočiću uvodne napomene i odmah preći na stvar.

U martu 1955. godine Ivo Andrić postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Izjave o Andrićevom držanju pod okupacijom, da bi bio primljen u Partiju, dali su u to vreme istaknuti aktivisti, pisci Marko Ristić i Aleksandar Vučo. Po njihovom mišljenju Andrić je bio “nacionalno potpuno ispravan za vreme okupacije – trudio se i uspeo da izbegne ne samo saradnju nego i makakav kontakt sa okupatorom i režimom Milana Nedića, a o hitlerizmu je govorio sa užasom i dubokim gađenjem”.

Evo jedne epizode iz Andrićevih okupacijskih dana: “Kada je kurir Ministarstva prosvete, po ličnom nalogu Ministra Jonića, došao da Andrić potpiše apel protiv komunista, pisac mu je odgovorio: Andrić nije kod kuće… Pa vi ste g. Andriću… Ovaj mu je odgovorio: – Kad tako dobro znaš, onda reci gospodinu ministru da ti je sam Andrić rekao da Andrić nije kod kuće…

U preporuci su istakli : “Posle rata bio je spreman da obnovi i napretku svoje domovine lojalno pomogne…” Svoje preporuke dali su još Milorad Panić Surep, Dušan Kostić i Erih Koš. Svoju preporuku završili su rečima: “Tačan, vredan i disciplinovan u radu, skroman u svojim prohtevima, a pristupačan i spreman da sasluša i pomogne…”

U Komunističku partiju, Andrić je ušao po nagovoru, pre svih, Aleksandra Vuča. Naime, sam Andrić se jadao da, iako je predsednik Udruženja pisaca Srbije, iza njegovih leđa članovi partije “o nečemu razgovaraju” i dogovaraju se. “Nema problema, rekao mu je Vučo – uđite i Vi u Partiju…” Potom je Vučo preneo razgovor Rodoljubu Čolakoviću, a ovaj uzvratio: “Ne čekaj ni dana, odmah ga primite…”

Posle petnaestak dana od toga razgovora, Andrić beše primljen za člana Komunističke partije Jugoslavije, u šezdeset i trećoj godini života. Došao je na prvi partijski sastanak, i seo u poslednji red. Vučo ga je pozvao da sedne napred, a on se izgovarao: “Pa ja sam ovde najmlađi član Partije”.

*** Tako je izgledao prijem u Komunističku partiju Jugoslavije, u to doba. Meni se učinilo zanimljivim, jer se radilo o poznatoj ličnosti, te rekoh sebi – ‘ajde da stavim na papir.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sava Janjic

SRAMNO: Priština traži istragu protiv igumana Save Janjića zbog ratnog zločina?!

covid 19

SZO: Pandemija je dostigla kritičnu tačku. U punom je jeku i eksponencijalno raste. Trebaće dosta vremena da se privede kraju