in

Nikola Jokić ubedljivo vodi u MVP trci u NBA

nikola jokic

Ako se pitate koji igrač je i matematički najbolji ove sezone, nekoliko podataka ukazuje koliko se ispred ostalih nalazi centar Denvera.

Pre svih je tu TPA odnosno “total points added” (ukupno dodato poena prim. prev). Ova statistička jedinica pokušava da sjedini učinak igrača u napadu i odbrani.

Jokić je daleko ispred ostalih rivala, posebno kada se uzme u obzir učinak spram minuta provedenih na terenu i koje je odigrao 25-godišnjak iz Sombora. Nije ni čudo što su mu na prethodnoj utakmici skandirali Nikola Jokić MVP!

Iza njega su Lebron Džejms, Stef Kari, Luka Dončić, Ben Simons radi sjajan posao u odbrani, ali mu treba da se priključi više Džoelu Embidu u napadu, uglavnom svi su daleko ispod Jokićeve sezone.

Da pojasnimo, TPA se sastoji iz dva dela DPS i OPA, to jest “defensive points saved”, poena sprečenih u odbrani i “offensive points added” (poeni dodati u napadu).

OPA se oslanja na plus i minus učinke u napadu kao što se računa i učinak u odbrani na stotinu poseda. Kada se gleda TPA, učinak od 0 pokazuje da je jedan igrač potpuno prosečan, dok brojke iznad nule pokazuju da je košarkaš bolji od proseka.

Koncept ukupnih dodatih bodova (TPA) nije naročito komplikovan. Gleda se i na odbrambenu i na ofanzivnu efikasnost po principu posedovanja, istovremeno uključujući i količinu vremena igranja koju dotični igrač dobija.

U središtu teorije je poređenje dva hipotetička igrača:

Igrač A postiže prosečnom timu 5 poena više na 100 poseda nego što bi prosečni igrač ako bi zauzeo njegovo mesto, a da igra 500 poseda.

Igrač B postiže prosečnom timu 10 poena više na 100 poseda nego što bi prosečni igrač ako bi zauzeo njegovo mesto, a da igra 250 poseda.

Igrač B je efikasniji po posedu – u stvari dvostruko efikasniji. Ali igrač A provodi dvostruko više vremena na terenu. Teoretski, trebalo bi da imaju identične vrednosti, jer bi obojica postigli 25 poena prosečnom timu.

Kao takva, formula za TPA je prilično jednostavna. Podeljen je na dva dela – postignute napadački poeni (OPA) i sačuvani odbrambeni poeni (DPS) – i svaka se izračunava u istom smeru.

OPA se dobija prilagođavanjem napadačkog dela plus / minus (OBPM) kako bi se uzeo u obzir broj poseda za koji je igrač u pitanju. Slično tome, DPS je izveden iz sličnog podešavanja defanzivnog polja plus / minus (DBPM) sa istim brojem poseda. OBPM i DBPM, kako ih izračunava Basketball-Reference.com, tj. tako procenjuje korist igrača na 100 poseda na oba kraja terena.

Dodajte OPA i DPS zajedno i dobićete TPA. Rezultat nula ukazuje na to da je igrač bio savršeno prosečan (nikako nije loša stvar za novajlije ili doživotne grejače klupe), dok bilo šta pozitivno znači da je bio bolji od zamene prosečnog nivoa.

Na gore prikazanoj slici jasno je da se jedan igrač daleko izdvaja i udaljava od nule. Tačnije trenutno je najdalje, Nikola Jokić. Ako ovako nastavi titula MVP lige mu nije daleko. Nikola samo napred, kako narod kaže…

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Martin Luter King

Danas bi Martin Luter King imao 92 godine: ubili su ga kad je imao 39, ovo je priča o njegovom životu

horoskop

Dnevni horoskop za 5. april 2021. godine