in ,

Legija iz zatvora o hapšenju Slobodana Miloševića: Te večeri glumili smo članove „zemunskog klana“ da bismo dobili nagradu od pet miliona dolara

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića, tvrdi da je režim DOS-a 2001. godine inkasirao čak pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, piše Mondo.

Legija, koji je prvi put iz zatvora progovorio posle 12 godina (2016), tvrdi u ekskluzivnom intervjuu da je namerno puštena u javnost informacija prema kojoj su pripadnici „zemunskog klana“ uhapsili Miloševića, jer je to bio jedini način da se naplate milioni koje su Amerikanci jednom ponudili za hapšenje Miloševića.

Naime, da su bivšeg predsednika nadležne državne vlasti zvanično uhapsile u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine, ne bi bilo osnova za isplatu miliona!

„Podatak da je’ zemunski klan ’učestvovao u tom događaju je klasična podmetačina, koja je zamišljena mnogo ranije, jer je jedino tako mogao da uzme novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara … Zato je puštena je priča o ’Zemuncima’ “, objašnjava bivši komandant JSO.

Ulemek takođe primećuje da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilu sa fantomkama:

“Poslali su nas u civilu umesto u interventne uniforme koje smo uvek nosili. Te noći smo trebali da igramo ‘Zemunce’ … A taj čuveni zemunski klan u to vreme nije ni postojao! Grupa oko Spasojevića je formirana samo u avgustu 2002. “kada se Spasojević razišao sa bivšim šefom Chumetom. Dakle, ovo je samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti.”

Legija naglašava da je u noći Miloševićevog hapšenja neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

“Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta Villa Mir, pošto je vojsci naređeno da se povuče i objekat preda MUP. Naravno, neko je namerno želeo te noći da izazove oružani sukob između vojske i JSO.

„Samo su hladne glave nekolicine nas sprečile taj sukob“, nastavlja Legija priču.

Siniša Vučinić, bivši funkcioner JUL-a optužen za sprečavanje hapšenja Slobodana Miloševića, tvrdi za „Informer“ da Ulemek nije ranjen u sukobima ispred vile Mir. Vučinić je u međuvremenu oslobođen, rekavši da Ulemekovi navodi da bivši komandant JSO “ne govori istinu do kraja”.

“Legija te večeri nije ranjen … Nas dvoje smo se videli u vili. Sedeo je pored mene i tražio čašu vode. Izvinio se i nama i Miloševiću, rekavši da se “prave greške ” Tada mu je Milošević rekao: Pa, moj Milorade, “Zar se tako ne bismo trebali sresti? Nisam to očekivao od tebe, od takvog navodno velikog patriote.”

I dalje veruje u dogovor „zemunskog klana“ i tadašnjih vlasti o Miloševićevom hapšenju.

“Odgovorno tvrdim da je te večeri ispred vile bilo ‘Zemunaca’ i oni su radili po dogovoru sa vlastima, čiji je predstavnik bio Čeda Jovanović. Dakle, Ulemekova priča je tačna samo 50 odsto. Jasno je da je Jovanović pregovarao sa ‘Zemuncima’ ispred DOS-a. “Navukli su fantomke, a tu je bila Legijina grupa. Pokušao je da bude posrednik, izmiritelj i da kontroliše sve kako bi mogao da učestvuje u uzimanju novca”, podvukao je Vučinić.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ever given

Pogledajte kako je deblokiran Sueski kanal (FOTO, VIDEO)

nikola jokic

Sa tribina se orilo MVP, MVP. Nikola Jokić ne prestaje da briljira (VIDEO)