in

Hrvatski istoričar: Najveća carstva jurišala na Srbiju, njih odavno nema, a Srbi su tu

Hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić u najnovijem tekstu se javno zapitao da li su Srbi 1999. godine bili na pogrešnoj strani istorije.

On je u tekstu, objavljenom i na Facebooku, podsjetio da su “najveća svjetska carstva, Rimsko, Vizantijsko, Franačko, Osmansko, Habsburško, Njemačko… jurišala na Srbiju na vrhuncu svoje moći, a da tih carstava odavno nema, a Srbi su još uvijek ovdje”.

Hrvatski istoričar je podvukao da je pad Berlinskog zida označio kraj bipolarnog međunarodnog poretka, sa dvije velike sile – Amerikom i Sovjetskim Savezom. Kako je naveo, SSSR se u naredne dvije godine rasformirao, Kina je bila još miljama daleko od svoje današnje snage i svijet je možda prvi puta u istoriji postao unipolaran, sa Amerikom kao jedinim svjetskim policajcem, jedinom globalnom imperijom. Nikad ni jedno carstvo na kugli zemaljskoj nije bilo moćno kao tada Amerika.

“Devedesete nisu bile samo period u kojem je američka vojna, ekonomska i politička snaga bila na vrhuncu, već je i i njihova meka moć, odnosno privlačnost američke kulture i načina života bila najveća u istoriji. Nikad ni jedno carstvo nije bilo toliko privlačno za sve ostale nacije. Rim je svoju kulturu morao širiti mačem, dok su ljudi u Ameriku hrlili sami.

Jesu li Srbi 1999. bili na pogrešnoj strani povijesti? 09.11. 1989. godine moj susjed Vlado zatekao se u Berlinu…

Posted by Goran Šarić on Среда, 24. март 2021.

„Nikakva protivteža Americi nije postojala, lik simpatičnog pijanog Rusa iz tadašnjih holivudskih filmova jako dobro otjelotvorava uticaj koji su na svjetska dešavanja imali Rusija i Jeljcin. O Kini niko ozbiljno nije ni razmišljao. Ipak, u takvim okolnostima jedan narod, jedna zemlja imali su hrabrosti da Americi kažu ‘ne’. Amerika će 10 godina potrošiti na taj narod. Amerika je 10 godina vodila rat protiv te zemlje – ekonomski, propagandni, psihološki, hibridni, neokortikalni, psihotronički, a 1999. i oružani”, napisao je on, a prenio je portal “Kosovo online”.

Šarić je potom citirao eksperta za globalizam Robina de Rijtera, koji je agresiju Amerike i NATO pakta na Srbiju opisao sljedećim riječima – “Napad na Srbiju, odnosno SR Jugoslaviju bio je prvo ratno djelovanje u kojem je NATO prešao iz odbrambene vojske u interventne snage.”

“Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin je 2014. u svom govoru pred ruskom Dumom prilikom prisjedinjenja Krima matici Rusiji otkrio da je tokom agresije NATO pakta na Srbiju shvatio kakva je sudbina namijenjena Rusima.

„Tih deset godina u kojima su se američki establišment i zapadni centri moći opsesivno bavili Srbima, dali su mogućnost Rusiji da se konsoliduje i ponovo uzdigne, Kini da se izrodi u svjetsku silu. Bilo je to deset godina koje su izrodile novi multipolarni poredak. Deset godina koje su spasile svijet”.

Šarić je dalje istakao da su Srbi jedini bijeli narod koji je nakon 1945. pucao na Amerikance, i na koje su Amerikanci pucali. Srbi su ušli u oružani sukob sa SAD i NATO, onda kada se Rusi ni Kinezi nisu usuđivali sa njima ući ni u diplomatski sukob. Nikad u istoriji čovječanstva veća sila nije napala manju. Nikad nije bila veća nesrazmjera u vojnoj snazi, ekonomskoj moći i broju stanovnika nego u tom ratu 1999.

“Nijemci koji su 1989. rušili ‘Berlinski zid’ kao simbol gvozdene zavjese i neslobode, nisu mogli ni slutiti da će zapad samo 30 godina kasnije ličiti na konc-logor. Da će sve građanske slobode, čak i pravo na slobodno disanje biti pogažene. Da će nestati sindikati, radnička prava, da će standard drastično padati, a da će rasti samo represija, zabrane i restrikcije. „

„Sovjetski Savez je imao gulag za neistomišljenike, a zapad je postao gulag. Svi režimi su zatvarali one koji su se bunili, a samo je zapad zatvorio svoje građane koji se nisu bunili”, napisao je istoričar.

Šarić navodi da su se protiv tog i takvog zapada Srbi borili devedesetih.

“Srbija je na pogrešnoj strani istorije bila samo onda kad su istoriju pisali pogrešni. I 1914. se činilo da je Srbija na pogrešnoj strani i 1941. i 1999. Istorija se neprestano ponavlja, ludačka potreba zapadnjačke civilizacije za posjedovanjem i osvajanjem odvlači milione u smrt. Najveća svjetska carstva, Rimsko, Vizantijsko, Franačko, Osmansko, Habsburško, Njemačko… jurišala su na Srbiju na vrhuncu svoje moći.“

“ Tih carstava odavno nema, a Srbi su još uvijek ovdje. Kosovo čak i danas stoji kao nadgrobni spomenik i dokaz da zapadnjačke elite nisu spremne izvući pouke iz krikova umirućih u burnoj prošlosti Balkana. Srbi će im to oprostiti. Istorija neće”, napisao je Šarić.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Luna Lu: Verujem – NE verujem

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 29. mart 2021. godine