in

SVE VREME POGREŠNO KUVAMO TURSKU KAFU? Stručnjak objasnio: Zbog 1 greške napitak ima drugačiji ukus

Jedan maleni detalj koji sve menja.

Domaća, turska ili srpska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu u Srbiji, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može “da se uda”, što bi trebalo da znači da je pogodila pravu razmeru kafe, vode i, ako je potrebno, šećera. 

Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer,  i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja kolilina vode (kako bi se napravio prostor u posudi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da “baci ključ”. 

Ako je verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna “greška” joj menja ukus. 

“Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus”, objasnio je osnivač kompanije “Roaster Coffee”.

Napisao RINA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 25. mart 2021. godine

Joe Biden

Gost iz Amerike na samitu EU