in

CIGARETE i NIKOTIN – Da li znate u čemu je razlika

Iako cigarete „ne mogu“ bez nikotina, nikotin može bez njih. Da li i vi stavljate znak jednakosti između cigareta i nikotina? I da li znate uopšte šta je to po čemu se razlikuju?

Nikotin je prirodno jedinjenje, koje se nalazi u biljci duvana, a cigarete su proizvod koji sadrži duvan.

Nikotin nije bez rizika jer je adiktivan, zato se njegova upotreba, ni u kojem obliku, nikako ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama sa kardiovaskularnim problemima, onima koji imaju visok krvni pritisak ili dijabetes. Ipak, naučnici tvrde da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, već je to duvanski dim koji procesom sagorevanja oslobađa štetne materije, njih preko 6,000.

Nikotin se zapravo može konzumirati i unositi u organizam i na druge načine, sastavni je element brojnih namirnica, neretko prisutan i na našem jelovniku, a danas i deo terapija koje pomažu da se ostave cigarete, kao i u alternativnim duvanskim proizvodima koji su bolja opcija od nastavka pušenja.

S druge strane, cigarete nisu isto što i nikotin i tu ne treba stavljati znak jednakosti. Uz nikotin konzumiranjem cigareta oslobađaju se i ugljen monoksid, katran i veliki broj drugih toksina i kancerogenih supstanci koje su prisutne u duvanskom dimu.

Pogledajte koje su to osnove razlike između nikotina i cigareta:

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

gurria

Šef OECD-a: Svet je pao na pandemijskom ispitu

horoskop

Dnevni horoskop za 25. mart 2021. godine